Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

«Ψαλίδι» λόγω Μνημονίου στις μεταθέσεις στρατιωτικών


Το ΓΕΕΘΑ κινείται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, αιτημάτων στρατιωτικών για μετακίνηση ή παραμονή τους στη μονάδα όπου υπηρετούν

Στις απολύτως αναγκαίες μεταθέσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
και με βάση πρωτίστως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια θα προχωρήσουν τα Γενικά Επιτελεία το προσεχές διάστημα και έως το καλοκαίρι.
Είναι προφανές πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει και τις μεταθέσεις των στρατιωτικών, καθώς... η υπηρεσία καλείται να καταβάλει περίπου 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο ως φύλλο πορείας, ενώ η κάθε μετακίνηση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό του στελέχους.

Ήδη έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί στα τρία Γενικά Επιτελεία σχετική διαταγή από το ΓΕΕΘΑ η οποία κινείται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης, στο μέτρο βέβαια του δυνατού και σε συνάρτηση με τις υπηρεσιακές ανάγκες, αιτημάτων στρατιωτικών για μετακίνηση ή παραμονή τους στη μονάδα όπου υπηρετούν. Επισημαίνεται πως για την ανακούφιση των ενστόλων από τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου η ηγεσία του Πενταγώνου έχει ήδη εφαρμόσει την εθελοντική και συμβολική συμμετοχή στα συσσίτια εντός στρατιωτικών μονάδων, ενώ αναζητά τρόπους περιορισμού του προβλήματος της στέγασης με διάθεση παραθεριστικών κατοικιών ή μετατροπή εγκαταστάσεων μέσα σε στρατόπεδα σε οικήματα για χαμηλόβαθμους-ανύπαντρους στρατιωτικούς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή, για την υλοποίηση των μεταθέσεων οι αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη με τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα, αλλά και το αναγκαίο πνεύμα συναδελφικότητας το οποίο αποτελεί το θεμέλιο λίθο συνοχής των Ενόπλων Δυνάμεων, τις προσωπικές και τις οικογενειακές ανάγκες των στελεχών.

Δικαίωμα

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Κάποιος που υπηρετεί σε μια μονάδα, καταβάλλει ενοίκιο για τη στέγασή του και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες να δικαιούται να μετακινηθεί στην περιοχή ή κοντά στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου να απαλλαγεί από το επιπλέον κόστος. Κάποιος που έχει παιδί το οποίο φοιτά να δύναται να μετακινηθεί κοντά στην πόλη του εκπαιδευτικού ιδρύματος για οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους.

Αξιωματικός που εκτελεί καθήκοντα διοικητή να μπορεί να παραμείνει στην ίδια θέση και για δεύτερο χρόνο αξιοποιώντας τις εμπειρίες του πρώτου και να μη μετακινείται χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συνυπηρέτηση. Υπάρχουν σήμερα πολλές εκατοντάδες στρατιωτικών που τους... χωρίζει η υπηρεσία μη παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να είναι στο ίδιο στρατόπεδο μοιραζόμενοι το κόστος διαμονής και μετακίνησης τους ή ικανοποιώντας το αίτημά τους με μεγάλη χρονική υστέρηση. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών ακόμη και εντός του οικείου Επιτελείου.

Για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών αυτών έχει συγκροτηθεί υπό το ΓΕΕΘΑ διακλαδική επιτροπή συνυπηρετήσεων, που εξετάζει ένα προς ένα τα αιτήματα που κατατίθενται και τα διευθετεί αναλόγως.

Είναι πλέον εμφανές πως χιλιάδες στρατιωτικοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, πιέζονται οικονομικά και αυτό έχει αντίκτυπο και στην εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτιμάται μάλιστα πως η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα και όσο αρχίζει να υλοποιείται το Μνημόνιο 2, το οποίο προβλέπει νέες μειώσεις αποδοχών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι μεταθέσεις με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η ηγεσία του Στρατεύματος επιχειρεί να «αμυνθεί» προφυλάσσοντας στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων της τα στελέχη της, κατ' επέκταση και το επιχειρησιακό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Μένει να αποδειχθεί αν θα το καταφέρει και σε τι βαθμό.

(Ε.Τ. 26/02/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)

πηγή: http://kranosgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου