Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Νέα Δομή εν όψει

Νέα Δομή εν όψει



Τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων για τη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων (ΜΔΔ), 2011-2025 ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης. Μάλιστα για την υποβολή των προτάσεων έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου 2011. Η διαδικασία αποτελεί, εκ των πραγμάτων, συνέχεια αυτής που είχε αρχίσει τους προηγούμενους μήνες και η οποία κατέληξε σε ένα προσχέδιο το οποίο αν και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) υπό τη προεδρία του προηγούμενου υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου εν τούτοις ουδέποτε προωθήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για επικύρωση.

Είναι αυτονόητο ότι η νέα διαδικασία αποσκοπεί στον περεταίρω εξορθολογισμό της δομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της προσαρμογής τους στα εξαιρετικά αντίξοα σημερινά δεδομένα.


Το πρόβλημα δυστυχώς δεν υφίσταται μόνο στον οικονομικό τομέα καθώς η άθλια δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει σε τέτοιο περιορισμό των διατιθέμενων πιστώσεων που επηρεάζεται άμεσα η ομαλή καθημερινή λειτουργία τους. Υφίσταται πλέον και στον τομέα του προσωπικού αφού η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει τις έστω και ελάχιστες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για να καλυφθούν τα εξαιρετικά πιεστικά κενά επάνδρωσης. Αυτός εξάλλου είναι και λόγος που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας και συγκεκριμένα της αύξησης της διάρκειάς της η οποία μπορεί να καλύψει εν μέρει τα προαναφερθέντα κενά. Εκτιμάται ότι η αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες μπορεί να αποδώσει 11 έως 13 χιλιάδες στρατεύσιμους, κύριο ζητούμενο όμως παραμένει εάν η διάρκεια των 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένου και των αδειών μικρής και μακράς διαρκείας και ειδικών λόγων) μπορεί να διασφαλίσει επαρκές επίπεδο εκπαίδευσης των στρατεύσιμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών κύκλων η ελάχιστη επιθυμητή διάρκεια της θητείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 14 μήνες όμως από την άλλη πλευρά η αύξησή της κατά ένα πεντάμηνο αποτελεί σημαντικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει να αναβαθμιστεί δραματικά το περιεχόμενο της καθημερινότητάς της καθώς τα τελευταία χρόνια λόγο της επαγγελματικοποίησης οι στρατεύσιμοι στην πλειοψηφία τους είχαν υποβιβαστεί σε βοηθητικό προσωπικό για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών (αγγαρείες) και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι στο προαναφερθέν προσχέδιο της ΜΔΔ 2011-2025 η οροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέστη μείωση ως ακολούθως:

> Ελληνικός Στρατός: Από 93.500 άτομα σε 90.000
> Πολεμικό Ναυτικό: Από 20.000 άτομα σε 18.000
> Πολεμική Αεροπορία: Από 28.500 άτομα σε 25.000

Δηλαδή από το σύνολο των 142.000 σε 133.000 (9.000 λιγότεροι το οποίο αντιστοιχεί σε μείωση 6,5% περίπου).

Σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον τα γενικά επιτελεία θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις με κύριο όμως γνώμονα τη διατήρηση της μαχητικής ισχύος και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με άλλα λόγια δηλαδή, να προστατεύσουν και εάν είναι δυνατόν να ενισχύσουν την «καρδία» περιορίζοντας το «λίπος». Αυτό συνεπάγεται μείωση των επιπέδων διοίκησης, περιορισμό των στρατηγείων και επιτελείων, ουσιαστική υλοποίηση της διακλαδικότητας στους τομείς της Διοικητικής Μέριμνας (συντήρηση και υποστήριξη, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων και μέσων με ταυτόχρονη αύξηση της αποτελεσματικότητας) και της εκπαίδευσης.

Καθώς η χώρα εισέρχεται σε μία διακεκαυμένη περίοδο, τα χαρακτηριστικά της οποίας εδώ και αρκετούς μήνες έχουν εκτεταμένα αναλυθεί σε άρθρα και αναλύσεις της ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, επιβάλλεται άπαντες να υπερβούν τα εσκαμμένα και μακριά από κλαδικές και συντεχνιακές νοοτροπίες, αγκυλώσεις και φιλοσοφίες τους παρελθόντος να προχωρήσουν στον «τετραγωνισμό του κύκλου» δηλαδή στη διατήρηση και επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων παρά τους σημαντικούς περιορισμούς που επιβάλλει η σημερινή πραγματικότητα.

Επιπρόσθετα, τα όσα αποφασιστούν θα πρέπει να υλοποιηθούν καθώς τη τελευταία δεκαετία πέντε απόπειρες υιοθέτησης νέας δομής δυνάμεων παρέμειναν ημιτελείς και ουδέποτε ολοκληρώθηκαν όμως ουσιαστικά παρατείνοντας την εκκρεμότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου