Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μισθοί στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, με θέμα «Νέα μείωση στους μισθούς των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», γίνεται γνωστό ότι οι αποδοχές των στελεχών των Ε.Δ. ακολουθούν την εφαρμοζόμενη μισθολογική πολιτική
η οποία καθορίζεται από το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου-Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση-θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε στις 4 Αυγούστου 2011 στη Βουλή των Ελλήνων, η μείωση του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στρατιωτικών ανέρχεται σε 10%.
Από πλευράς ΥΠΕΘΑ, βούληση και στόχος είναι η δίκαιη ρύθμιση των μισθολογικών αιτημάτων των στελεχών εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν. Σημειώνεται ότι έχει ήδη εκδηλωθεί πρωτοβουλία προκειμένου να εξαιρεθούν οι μισθολογικές προαγωγές των Ν.2838/2000 και 3016/2002 του Στρατιωτικού Προσωπικού, από τις ρυθμίσεις της παρ. 5 του άρθρου 38 του Ν.3986/2011, με τις οποίες έχουν ανασταλεί από 01-07-11.
Τα μέτρα και οι επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, ισχύουν για όλα τα στελέχη του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και τους δημόσιους λειτουργούς, χωρίς την εξαίρεση των Ενόπλων Δυνάμεων.   Παρ’ όλα αυτά υπερασπιζόμαστε το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί αναγνωρίζουμε ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες υποστηρίζουν το λειτούργημά τους και υπό τις οποίες εργάζονται.
Ερώτηση 21155/2-8-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της αναστολής των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματός τους από 1ης Ιουλίου 2011 .
Την ίδια στιγμή , μειώνεται κατά 20% το επίδομα ειδικής απασχόλησης , πράγμα που σημαίνει ότι πέραν των περικοπών που έχουν υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια οι ένστολοι , η νέα μισθολογική απώλεια που υφίστανται είναι από 200 έως και 250 ευρώ μηνιαίως .
Η αναστολή αφενός των μισθολογικών προαγωγών και αφετέρου του χρονοεπιδόματος είναι ίσως το βαρύτερο πλήγμα στα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ( Αστυνομία , Πυροσβεστική , Λιμενικό ) και εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα παραιτήσεων , ιδίως αυτών που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.  Ο νέος αυτός «οικονομικός ορυμαγδός» θεωρείται πιθανό , ότι θα έχει αντίκτυπο στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας , αφού πλέον τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αδυνατούν , όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων , να ανταποκριθούν στις καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις τους .
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1)    Γιατί παρ' όλες τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συνεχίζονται οι μισθολογικές τους περικοπές και πώς θα ανταποκριθούν στις καθημερινές οικογενειακές τους υποχρεώσεις τη στιγμή που συχνά μετατίθενται και επιβαρύνονται με επιπρόσθετα έξοδα ;
2)    Εάν συνεχισθούν οι μισθολογικές περικοπές των ένστολων με το ενιαίο μισθολόγιο και πώς θα ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόφιλος Λεονταρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου