Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τι απαντά το Υπουργείο Άμυνας για το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών στις Ε.Δ.

Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ισχύει ειδικό μισθολόγιο λόγω της ιδιομορφίας και των συνθηκών της φύσης του επαγγέλματος τους. Επιπλέον τούτου, για τα στελέχη που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή, υποβρυχίου καταστροφέα, εκκαθαριστή ναρκοπεδίων και λοιπών ειδικοτήτων υψηλής επικινδυνότητας, έχει θεσπιστεί κατά περίπτωση αντίστοιχο επίδομα λόγω επικινδυνότητας.
 
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, έχει προβλεφθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που η εργασία τους παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταστροφείς, ναρκαλιείς κλπ), ο χρόνος υπηρεσίας τους να λογίζεται διπλάσιος υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 41 του ΠΔ 169/2007, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 6 του άρθρου 20 του Ν. 3865/2010.
Για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 01-01-11 και μετά, που με βάση το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν.3865/10 θα πρέπει να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ στην οποία υφίσταται διαχωρισμός επαγγελμάτων σε απλά και σε βαρέα ανθυγιεινά, εκκρεμεί η έκδοση επόμενων νομοθετημάτων με βάση τα οποία θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες υπαγωγής τους και κατά συνέπεια και αυτές της ένταξής τους ή μη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ανάλογα με την επικινδυνότητα και το ανθυγιεινό της εργασίας τους, σε συνδυασμό βέβαια με τις ρυθμίσεις του ισχύοντος κανονισμού ένταξης στα επαγγέλματα αυτά.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γνωρίζοντας ότι η φύση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα το προσωπικό να αντιμετωπίζει καθημερινά ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους κατά την εκτέλεση της αποστολής του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση δράσεων που θέτουν ως στόχο τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας του προσωπικού.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της  απάντησης του ΥΕΘΑ σε  σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Κοραντής και Ηλίας Πολατίδης, σχετικά με το καθεστώς των στρατιωτικών ως προς τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ερώτηση 21234/3-8-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης ότι η αρμόδια Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών του κατέθεσε πρόταση λίστας, σύμφωνα με την οποία πάνω από 120.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός της ως άνω κατηγορίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η λίστα είναι ενδεικτική και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, με σκοπό να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Το περιεχόμενο του ανωτέρω καταλόγου είναι για την ώρα ασαφές και ειδικότερα είναι άγνωστο, αν περιλαμβάνονται σε αυτόν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ή ορισμένες κατηγορίες αυτών.
Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:
1. Ποιά είναι η πρόθεσή τους, όσον αφορά την ένταξη ή μη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;
2. Πώς χαρακτηρίζουν το επάγγελμα του στρατιωτικού;
3. Σε ποιά κατηγορία εργασίας εντάσσονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ή ορισμένες κατηγορίες αυτών;, στα βάρέα;, στα ανθυγιεινά;, στα επικίνδυνα;
Οι Βουλευτές
Ιωάννης Κοραντής
Ηλίας Πολατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου