Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

«Μεταβολή» στο προ Μνημονίου μισθολόγιο



Κύκλο συναντήσεων με διάφορους φορείς και ενώσεις που εκπροσωπούν τόσο τα εν ενεργεία όσο και τα εν αποστρατεία στελέχη πρόκειται να έχει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, μαζί με τις ευχές στα γραφεία του κ. Παναγιωτόπουλου αλλά και των δύο υφυπουργών του, έχουν αρχίσει να...
φθάνουν και οι πρώτες αιτήσεις για επαφές μαζί τους, όχι μόνο από φορείς του εσωτερικού, αλλά και από ξένους θεσμικούς παράγοντες. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση που απεύθυνε ο Κύπριος ομόλογος του Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του και τον συνεχάρη με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της συνομιλίας τους, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και σε διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς τους και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τόσο στο πλέγμα των ελληνοκυπριακών σχέσεων με την Άγκυρα όσο και στα γεγονότα στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα, πάντως, σε ό,τι αφορά τα στελέχη του Στρατεύματος, εκείνο που περισσότερο τα απασχολεί είναι το ζήτημα των δραματικών περικοπών που εδώ και δύο χρόνια υφίστανται στους μισθούς τους, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος τους να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός πως ένας από τους πρώτους φορείς που ζήτησε να δει τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ήταν ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, που εκπροσωπεί τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ΣΥΣΜΕΔ ζητεί από τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας να ορίσει ο ίδιος τον τόπο και τον χρόνο συνάντησης, προκειμένου αντιπροσωπεία του Συνδέσμου να θέσει υπόψη του όχι μόνο «τα άλυτα προβλήματα που αφορούν στους εν ενεργεία Έλληνες στρατιωτικούς», αλλά και μια σειρά «από συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση τους». Να σημειώσουμε, πάντως, πως, πέρα από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ένας άλλος φορέας εκπροσώπησης, αυτήν τη φορά των αποστράτων αξιωματικών, η «Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών», έστειλε ήδη από τις 15 Ιουνίου ένα υπόμνημα σε όλα τα κόμματα με τα βασικά θέματα που απασχολούν τα ε.α. στελέχη του Στρατεύματος.

Τι διεκδικούν: Ζητούν αναδρομικά τα χρήματα που έχασαν από τις περικοπές

Σε κάθε περίπτωση, να υπενθυμίσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα στις αποδοχές του, το οποίο προήλθε όχι μόνο από τη μείωσή τους κατά σχεδόν 40% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, αλλά και εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρατήσεών τους. Ως αποτέλεσμα αυτό έχει οι Έλληνες στρατιωτικοί, πλέον, να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς μεταθέσεις και τα αυξημένα κόστη που συνεπάγεται για κάποιον με οικογένεια το να αναγκάζεται να συντηρεί 2 και 3 σπίτια. Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικοί ζητούν να επανέλθει το μισθολόγιό τους στην προ Μνημονίου εποχή και, πιο συγκεκριμένα, να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχουν χαθεί από τον μισθό τους, εξαιτίας των παρακάτω μειώσεων:

Από 1/1/2010 μειώθηκαν 12% όλα τα επιδόματα, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής.
Από 1-6-2010 μειώθηκαν περαιτέρω κατά ποσοστό 8% τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής.
Από 1/1/2010 μειώθηκαν κατά ποσοστό 30% τα Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας και από 1-6-2010 καθορίσθηκε το ύψος τους στα 500,00 ευρώ για το Δώρο Χριστουγέννων και στα 250,00 ευρώ για το Δώρο Πάσχα και επιδόματος Αδείας, ενώ δεν καταβάλλονται οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων Δώρων, που υπερβαίνουν τα 3.000,00 ευρώ τον μήνα, υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση.
Από 1/7/2011 μειώθηκε περαιτέρω, κατά 10%, το επίδομα ειδικής απασχόλησης.
Από 1-7-2011 ανεστάλησαν η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κάθε 2 έτη) και οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυξήθηκε από 1/2/2011 η μηνιαία κράτηση υπέρ ΜΤΣ από 4% σε 5%.
Από 27-10-2011 παρακρατείται επιπλέον 1% μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων και η οποία αποδίδεται υπέρ ΜΤΣ.
Επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/2011 ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων.
Επιβλήθηκε, πλέον των υπολοίπων μέτρων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000,00 ευρώ που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010-2012. Αυτή υπολογίζεται για εισόδημα από 12.001,00 ευρώ έως 20.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 1% επί ολόκληρου του ποσού, για εισόδημα από 20.001,00 έως 50.000,00 ευρώ σε ποσοστό 2%, για εισόδημα από 50.001,00 έως 100.000,00 ευρώ σε ποσοστό 3% και για εισόδημα από 100.001,00 ευρώ ευρώ και άνω σε ποσοστό 5%.
Μειώθηκε από 1-1-2011 από τα 12.000,00 ευρώ στα 5.000,00 ευρώ το αφορολόγητο ποσό, επιπλέον αυξήθηκαν οι συντελεστές των κλιμακίων, εκτοξεύοντας στα ύψη την αναλογούσα φορολογία εισοδήματος, και με μεγάλη επιβάρυνση στους τρίτεκνους και πολυτέκνους, από τη μείωση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο.
Καταργήθηκε από 1/11/2011 το επίδομα της οικογενειακής παροχής 35,00 ευρώ που δινόταν στους άγαμους στρατιωτικούς.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 25/06/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου