Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μέσα στον Σεπτέμβριο η απόφαση για τη διάρκεια της θητείας

Αντιδράσεις από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τις τοπικές κοινωνίες στην κατάργηση ή συνένωση μονάδων
Του Κωστα Αλατζα
Εντός του μηνός αναμένεται να αποσαφηνιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τι μέλλει γενέσθαι με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου τα επιτελεία θα ολοκληρώσουν τις εισηγητικές εκθέσεις για τη νέα δομή και διοίκηση...
των κλάδων, οι οποίες θα κρίνουν αν τελικώς η θητεία στον Στρατό Ξηράς θα αυξηθεί στους 12 μήνες, όπως ισχύει στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, ή θα παραμείνει στους 9.
Τους τελευταίους μήνες η συζήτηση που έχει ανοίξει για ενδεχόμενη αύξηση της θητείας, εδράζεται κυρίως στις συχνές αναφορές των επιτελών του ΓΕΣ περί ανεπαρκούς επάνδρωσης των μονάδων και ελλιπούς εκπαίδευσης των στρατευσίμων. Τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης σε αρκετές μονάδες και σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς δεν είναι τωρινό πρόβλημα.
Απλώς έγινε εντονότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει «παγώσει» τις προσλήψεις των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ). Τη φετινή χρονιά δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη ΕΠΟΠ, ενώ ο θεσμός των Ειδικών Εφεδρων Οπλιτών (ΕΕΦΟΠ) που δημιουργήθηκε το 2010 (Ν3883/2010), παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Μάλιστα, πηγή του υπουργείου ανέφερε στην «Κ» ότι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι η εφαρμογή του θεσμού, παρότι θεσπίστηκε πριν απο λίγους μήνες.
Εντούτοις, η πραγματική αιτία της μειωμένης επάνδρωσης συνδέεται με τον μη εξορθολογισμό της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Σ. Ξ. Παρά τις εξαγγελίες των τελευταίων χρόνων για «λουκέτο» σε μια σειρά από στρατόπεδα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί και μονάδες εξακολουθούν να αγγίζουν τους 1.000.
Οι δεσμεύσεις για κατάργηση και συγχώνευση των στρατιωτικών σχηματισμών δεν υλοποιούνται εδώ και χρόνια, αφού ο σχεδιασμός για το πού θα εγκατασταθούν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και πού και πόσες ενεργές μονάδες και μονάδες επιστράτευσης θα υπάρχουν στη δομή και διοίκηση του στρατεύματος εξαρτώνται από τις πιέσεις που ασκούν, μέσω των βουλευτών και λοιπών πολιτικών παραγόντων, οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες στηρίζουν ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας τους στην παρουσία του Στρατού. Πρόσφατο παράδειγμα, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν. Δ. και πρώην υφυπουργού Αμυνας Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη. Ο Μεσσήνιος πολιτικός ρωτά τον υπουργό να μάθει αν αληθεύει ότι στο πλαίσιο της νέας δομής πρόκειται να κλείσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων (στρατόπεδο «Παπαφλέσσα»). Απαντώντας ο υπουργός Αμυνας τόνισε ειδικά για το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» πως από το 2005 υπηρετούσαν εκεί 120 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που υποαπασχολούνταν, καθώς τα καθήκοντά τους ήταν αυξημένα μόνον κατά την περίοδο της κατάταξης των νεοσυλλέκτων.
Εκτός από τις αντιδράσεις των τοπικών συμφερόντων για το κλείσιμο στρατοπέδων, ενστάσεις διατυπώνονται και από τους ένστολους οι οποίοι θεωρούν ότι η κατάργηση και η συνένωση μονάδων θα μειώσει το ύψος της οροφής των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα η οροφή ανέρχεται στις 130 χιλιάδες εκ των οποίων τουλάχιστον το 40% αποτελεί έμμισθο προσωπικό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/09/2011_455739

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου