Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ηθικόν ακμαιότατον και ταμείον άδειο...



ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Κλίμα πτώχευσης επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κύκλους των Ενόπλων Δυνάμεων, επιβαρυνόμενο καθημερινά όχι μόνο από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και από το γεγονός ότι έρχονται στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις γενικότερα. 
Τα χρέη προς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και λοιπές σχετικές υπηρεσίες έχουν διογκωθεί, οι διοικητές των μονάδων δεν έχουν καθόλου χρήματα ούτε για να επισκευάσουν...
ό,τι χαλάει, το επίσημο κονδύλι για την ενδιαίτηση σε κάποια επιτελεία έχει τελειώσει και τρώνε τα... έτοιμα, όσο δε για ανταλλακτικά και πυρομαχικά, ούτε λόγος να γίνεται.
Την ίδια ώρα, καθώς δεν έχουν γίνει επισήμως οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία για τη μείωση στους μισθούς, αλλά και για το θέμα των νέων ρυθμίσεων στις συντάξεις, οι αξιωματικοί βαδίζουν, όπως λένε οι ίδιοι, στο άγνωστο, με κακή ψυχολογία και ηθικό.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ενώ πριν από ένα χρόνο ο κάθε αξιωματικός προσπαθούσε να κρύψει την κατάσταση που επικρατούσε στη μονάδα και να την αντιμετωπίσει με διάφορες αλχημείες, πλέον όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια αδυνατώντας να διαχειριστούν την κατάσταση.
Στο ερώτημα «γιατί», η απάντηση που παίρνει κάποιος σχεδόν από το σύνολο των ερωτηθέντων είναι ότι «μειώθηκε πάρα πολύ ο προϋπολογισμός των επιτελείων με κυβερνητικές αποφάσεις, χωρίς όμως πρώτα να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί πραγματικά το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση του προϋπολογισμού που έγινε επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου. Ο υπουργός εμφάνισε μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και των εξοπλιστικών προμηθειών. Στην πραγματικότητα όμως πέρασε το πρόβλημα στα επιτελεία λέγοντάς τους ότι μειώνονται τα χρήματα που έχουν για λειτουργικά έξοδα και τα επιτελεία με τη σειρά τους το πέρασαν στις ΔΕΚΟ, καθώς δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Δηλαδή η μείωση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε χρέος των ΔΕΚΟ. Το ίδιο έγινε και με τα εξοπλιστικά όπου σταμάτησαν οι πληρωμές των δόσεων για τις αγορές που είχαν γίνει, με συνέπεια τη μη παραλαβή των νέων συστημάτων. Το ποσό των δόσεων η πολιτική ηγεσία το ανακοίνωσε ως μείωση των εξοπλισμών.
Ιδιαίτερα στο θέμα των εξοπλιστικών, ενώ και η πολιτική ηγεσία έχει ανακοινώσει ότι το κύριο πρόβλημα είναι η προμήθεια ανταλλακτικών, καθώς πολλά από τα συστήματά μας έχουν βγει εκτός επιχειρησιακής ικανότητας, η κυβέρνηση στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να πάρει μια μικρή ποσότητα πυρομαχικών για τα νέα άρματα από το στοκ των ολλανδικών Ε.Δ. και ένα «σύστημα υποβοήθησης κατεύθυνσης βομβών παλαιού τύπου» από το Ισραήλ. Η συγκεκριμένη προμήθεια σχολιάστηκε έντονα, καθώς δεν θεωρείται πρώτης προτεραιότητας προμήθεια, ούτε καν στη δέκατη θέση. Οπως έλεγαν αξιωματικοί, αν η κυβέρνηση ήθελε να πάρει κάτι από το Ισραήλ, με τα 100 εκατομμύρια μπορούσαν να αγοραστούν πράγματα αναγκαία.
Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι αξιωματικοί έλεγαν ότι γίνονται προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία και έχουν αποτελέσματα, οι αγορές να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, μάλιστα, ανέφεραν την προμήθεια πυρομαχικών που έγινε από την Ολλανδία με μισό κόστος από τη γερμανική προσφορά.
 
 http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=312380

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου