Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Πάνος Μπεγλίτης(συνέντευξη στο ΒΗΜΑ Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011)

Πάνος Μπεγλίτης: «Συγκυβέρνηση µόνο µέσα από εκλογές»


Η τρόικα φέρεται να σας έχει βγάλει κίτρινη κάρτα για προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τι απαντάτε;
«Οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν πλήρως ενήµεροι για την οµαλή πορεία υλοποίησης του προϋπολογισµού του υπουργείου Εθνικής Αµυνας. Σε αυτή τη φάση των διαπραγµατεύσεων δεν χρειάστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση και άρα δεν µου έβγαλαν κίτρινη κάρτα, ιδιαίτερα µάλιστα για το θέµα των προσλήψεων, όπως λανθασµένα γράφτηκε. Και τούτο γιατί δεν επρόκειτο για προσλήψεις αλλά για τον αριθµό των εισακτέων στις ανώτατες και ανώτερες στρατιωτικές σχολές που είχε συµφωνηθεί µε το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο πιστεύω ότι ο αριθµός των εισακτέων είναι πράγµατι υψηλός και υπερβαίνει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάµεων. Το θέµα αυτό θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της επανεξέτασης της διαδικασίας εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές».

Εχουν υπάρξει εισηγήσεις περί της ανάγκης να μειωθεί η Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Εισηγήσεις μιλούν για ανάγκη περικοπής ως και του 30% των μονάδων προκειμένου να υπάρξει οικονομία κλίμακας. Γιατί καθυστερούν οι αλλαγές;
«Οι αλλαγές, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάµεων και της εθνικής άµυνας, απαιτούν προσοχή και σχεδιασµό. Χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν αποτελέσµατα, οικονοµικά και επιχειρησιακά. Ακόµη και το κλείσιµο ενός στρατοπέδου έχει οικονοµικό κόστος. Εχουµε επιτύχει θετικά αποτελέσµατα εξορθολογισµού και µείωσης των δαπανών στον προϋπολογισµό του υπουργείου. Η προσπάθεια θα είναι συνεχής, πρέπει όµως να γνωρίζουµε ότι στην εθνική άµυνα υπάρχουν “κόκκινες γραµµές”, για να διατηρηθεί η υψηλή επιχειρησιακή αποτελεσµατικότητα. Οταν µάλιστα πάνω από το 50% του ετήσιου προϋπολογισµού είναι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή µισθοί και συντάξεις, θεωρώ ότι πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ζητάµε συνεχείς µειώσεις στις αµυντικές δαπάνες».

Προσφάτως είχατε εγγυηθεί ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των στρατιωτικών.Πριν από λίγες ημέρες όμως ανακοινώθηκαν νέες μειώσεις στα ειδικάμισθολόγια, μεταξύ των οποίων και σε αυτό των ενστόλων. Πώς απαντάτε στην κριτική που σας ασκείται;  «Σε στενή συνεργασία µε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο διασφαλίσαµε το ειδικό µισθολόγιο για τις Ενοπλες Δυνάµεις και την εξαίρεση από τον θεσµό εργασιακής εφεδρείας. Συγχρόνως καταβάλλουµε προσπάθεια για την επίλυση ορισµένων επί µέρους προβληµάτων που δηµιουργεί η απόφαση για τη µείωση των συντάξεων στους κάτω των 55 χρόνων. Αυτό µόνο ως αδιαφορία της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αµυνας δεν µπορεί να χαρακτηριστεί. Από την εθνική προσπάθεια δεν µπορεί κανείς να εξαιρεθεί και στις αναγκαίες θυσίες συµµετέχουµε όλοι κατ’ αναλογικό τρόπο»

πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου