Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011


Πως βλέπει σήμερα η νέα γενιά τις Ε.Δ. - Επιστολή ενός φοιτητή για την απαξίωση των στρατιωτικών

Η σημερινή περίοδος που διανύουμε είναι από τις πιο δύσκολες στην ιστορία της χώρας μας. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν  η διαφθορά, η κρίση των αξιών, και  υπάρχει ένα κλίμα που έχει ως στόχο την απόκτηση πλούτου παραμερίζοντας αξίες και ιδανικά. Ένας θεσμός ο οποίος κατά τη γνώμη μου πρεσβεύει τα τελευταία χαρακτηριστικά είναι ο Στρατός.
 Ο ρόλος του Στρατού είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας. Από τα αρχαία χρόνια μας έχει προσδώσει ένα κύρος το οποίο είναι αξιοσέβαστο διεθνώς.
Και ακόμα και σήμερα είναι γαλουχημένος με υπερηφάνεια και υψηλές αξίες στοιχεία τα οποία τον εξαιρούν από τη βρωμιά και τη σαπίλα του σημερινού συστήματος.
 Δυστυχώς όμως σήμερα πολλές ομάδες ατόμων τον απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το ρόλο του χαρακτηρίζοντας τον <αντιπαραγωγικό> και πολλά άλλα.. Αλλά το πικρό μέρος του θέματος είναι ότι ακόμα και οι νέοι δεν τον αντιμετωπίζουν όπως θα του άρμοζε..
 Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης σήμερα λόγω της ανεργίας ο Στρατός αποτελεί μια ασπίδα σωτηρίας με μοναδικό κίνητρο την επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτή η νοοτροπία ακυρώνει τον θεσμό του Στρατού για πολλούς λόγους. Όπως αναφέρθηκαa και πριν αυτός ο θεσμός είναι ένα από τα λίγα αγνά πράγματα που μας έχουν απομείνει. Στηρίζεται στον πατριωτισμό και σε κώδικες τιμής και ανιδιοτελούς προσφοράς που αποσκοπούν στην εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια. Όταν επομένως το μόνο κίνητρο για να στρατευτεί κανείς είναι μόνο ο μισθός τότε όλα τα παραπάνω χάνουν το νόημα τους.
 Φυσικά η μπάλα δεν παίρνει όλους τους νέους για την στάση τους απέναντι στο Στρατό. Ευτυχώς υπάρχουν και τα άτομα (όχι μόνο νέοι ) τα οποία υπηρετούν από διάφορα πόστα και τμήματα και ρισκάρουν τη ζωή τους ώστε εμείς να είμαστε ασφαλείς. Αυτοί θεωρούνται <τα παιδιά της φωτεινής Ελλάδας>, έξω από σκάνδαλα και βρωμιές. Βάζουν πάνω από όλα την πατρίδα. Δεν έχουν ποτέ αργίες, προσωπική ζωή και γενικά δεν έχουν τις ανέσεις που έχουμε εμείς. Και όμως αντί αυτά τα παιδιά να τα προστατεύσουμε γιατί είναι η ασπίδα μας απέναντι σε κάθε απειλή εμείς τα απαξιώνουμε και τους θεωρούμε προνομιούχους.. Αυτοί φυσικά όμως ενώ εισπράττουν αυτή την άδικη συμπεριφορά συνεχίζουν το καθήκον τους και γράφουν το όνομα τους στο πάνθεον της ελληνικής ιστορίας με τα κατορθώματα τους. Μερικοί τέτοιοι ήρωες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας είναι ο Νίκος Σιαλμάς, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός , Παναγιώτης Βλαχάκος και Κώστας Ηλιάκης και άλλοι τόσοι οι οποίοι κρατάνε τις Θερμοπύλες σήμερα..
 Άρα προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει πλέον σαν λαός να αναθεωρήσουμε κάποιες έννοιες. Για τον αν φταίει κάποιος που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας για τη λάθος νοοτροπία που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κληροδοτήσει από τους προγόνους μας μια πολύ βαριά κληρονομιά και έχουμε ηθική υποχρέωση να τη διατηρήσουμε.. Πρέπει να ξεφύγουμε από ανόητες προκαταλήψεις και στερεότυπα που μας πλήττουν. Έχουμε ανάγκη από ηγέτες που να βγαίνουν μπροστά και να παλεύουν για την εθνική μας υπερηφάνεια.. Αλλά όπως ανέφερα πρέπει πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς.
Αναλύοντας όλα αυτά λοιπόν φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι αξίες και θεσμοί όπως ο Στρατός πρέπει να διαφυλάγονται.. Αυτοί θα μας υπερασπίσουν όταν θα έρθει η ώρα. Ας μην απαξιώνουμε λοιπόν την ελπίδα..

Γιώργος Στρούμτσας 
Φοιτητής
Τμήμα οικονομικών επιστημών
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας      
πηγή:kranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου