Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011


Η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας για αύξηση θητείας και ΕΠ.ΟΠ.

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας και δεν πρόκειται να ληφθεί, εάν δεν ολοκληρωθεί με συντεταγμένο και σοβαρό τρόπο η διαδικασία της ανασυγκρότησης και της νέας δομής δυνάμεων, καθώς και η αξιολόγηση των αναγκών της εθνικής άμυνας. Το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, εξετάζεται λεπτομερώς και οι οριστικές αποφάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση...
υπαρκτών προβλημάτων θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη και χωρίς καμία απολύτως βιασύνη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΕΠΟΠ κρίνονται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, από πενταμελές Συμβούλιο, με πρόεδρο Ανώτατο Αξιωματικό (βαθμού Ταξιάρχου), για τη μονιμοποίησή τους. Διατηρούν δε δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι.
Οι λόγοι απόλυσης των ΕΠΟΠ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε «βούληση» της υπηρεσίας και απόλυτα εξαρτώμενοι από την απόδοση των ΕΠΟΠ, από τη σωματική τους ικανότητα και την προσωπική τους επιθυμία. Η υπηρεσία σε καμία περίπτωση δε δεσμεύεται να τους διατηρήσει/μονιμοποιήσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν πληρούνται τα θεσμοθετημένα κριτήρια.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της  απάντησης του ΥΠΕΘΑ σε  σχετική Eρώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος, με θέμα «Αύξηση Χρόνου Στρατιωτικής Θητείας».
Ερώτηση 23013/21-9-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης σχεδιάζει, εξαιτίας της δημοσιονομικής συγκυρίας τα ακόλουθα:
•   Αύξηση του χρόνου θητείας για όσους υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες
•   Εξέταση εφαρμογής μέτρου υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 ή 19 (αμέσως την ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), μέτρο που εφαρμόζεται σήμερα και στην Κύπρο.
Ανάλογα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εξέταση αποδέσμευσης των Επαγγελματιών Οπλιτών, που ολοκληρώνουν επταετή κύκλο παρουσίας, ενέργεια που εντάσσεται στην περιστολή των δαπανών στο Στράτευμα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:
1.  Ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου σας, σχετικά με την αύξηση του χρόνου θητείας των στρατευσίμων; Θα ισχύσει αύξηση χρόνου θητείας σε όλα τα Σώματα (Ξηρά, Ναυτικό και Αεροπορία), ή μόνο στο Στρατό Ξηράς; Εφόσον αποφασιστεί από το Υπουργείο σας, η αύξηση της θητείας των στρατευσίμων, πότε πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας, σχετικά με τη μείωση του κόστους στελέχωσης του Στρατεύματος; Είναι στα σχέδια του Υπουργείου σας η απόλυση των Επαγγελματιών Οπλιτών που ολοκληρώνουν επταετή υπηρεσία; Ποια εναλλακτικά μέτρα εξετάζει το Υπουργείο σας, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση του Στρατεύματος, με αντίστοιχο μειωμένο, ως προς τα σημερινά δεδομένα, κόστος;
O Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου