Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011


Εξαιρούνται στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας

Δωρα Aντωνιου - Γιαννης Σουλιωτης

Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στις Ενοπλες Δυνάμεις όσον αφορά τις εξελίξεις σε σχέση με τις μισθολογικές απολαβές τους. Για την ώρα έχουν εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο, ωστόσο μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, αναμένεται να εισαχθεί με άλλο νομοσχέδιο η ρύθμιση των απολαβών των στρατιωτικών, όπως και των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και των δικαστικών.

Η επίπτωση που είχαν σε σχέση με το νέο μισθολόγιο έως τώρα οι στρατιωτικοί ήταν η απόφαση αναστολής τον περασμένο Ιούλιο -και μέχρι την ολοκλήρωση νομοθετικής ρύθμισης των μισθολογικών ζητημάτων- των μισθολογικών προαγωγών που γίνονται ανάλογα με τα χρόνια ωρίμανσης. Αν και η εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο εκλαμβάνεται ως αναγνώριση από πλευράς της κυβέρνησης των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες καλούνται να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους οι στρατιωτικοί, εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν περικοπές σε σειρά απολαβών τους, κυρίως αυτών που δίδονται υπό μορφή επιδομάτων.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη θέση που υπηρετεί καθένας και θα σταματήσει η «οριζόντια» σε αρκετές περιπτώσεις χορήγηση επιδομάτων. Την ίδια στιγμή, τις έντονες διαμαρτυρίες των αποστράτων προκαλεί η περικοπή των συντάξεών τους, που ακολουθεί τον γενικό κανόνα για τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μετοχικό Ταμείο.
Από το νέο ενιαίο μισθολόγιο εξαιρούνται προς το παρόν και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Κατά συνέπεια, στο νέο σχέδιο νόμου δεν προβλέπονται νέες αλλαγές στη μισθοδοσία αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το εφάπαξ που εισπράττουν ή πρόκειται να εισπράξουν όσοι από τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκαν στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά. Οσοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και συνταξιοδοτήθηκαν στη διάρκεια του 2010 θα εισπράξουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, εφάπαξ μειωμένο κατά 15%. Αντίστοιχα, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά υπόκεινται σε μείωση της τάξης του 20%. Από το «ψαλίδι» εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί προέρχονται από το σώμα της πρώην χωροφυλακής και ασφαλίζονται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού αντί του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ολοι οι ένστολοι εξαιρούνται και από το καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή αλλιώς εφεδρείας. Βεβαίως, ένα τυπογραφικό λάθος στο άρθρο 33 του σχεδίου νόμου προκάλεσε προσωρινά αναστάτωση στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., καθώς από τη διατύπωση προέκυπτε ότι από την εφεδρεία εξαιρούνται μόνον οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής. Το λάθος εντοπίστηκε εγκαίρως και επισημάνθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου