“Προτεραιότητα το προσωπικό”, είπαν ομόφωνα οι τέσσερις Αρχηγοί που έκαναν “προγραμματικές δηλώσεις” στην πρώτη τους επαφή με τους στρατιωτικούς συντάκτες.
Τα δεδομένα είναι δραματικά σ΄ ότι αφορά τα οικονομικά των ΕΔ,ωστόσο κάποια μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί για να στηριχθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά στρατιωτικοί.
Τα δεδομένα είναι δραματικά σ΄ ότι αφορά τα οικονομικά των ΕΔ,ωστόσο κάποια μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί για να στηριχθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά στρατιωτικοί.
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, είπε ότι με σχετική διαταγή , όλοι οι κατώτεροι αξιωματικοί και το προσωπικό μπορεί να συτίζεται καθημερινά στις μονάδες ανεξάρτητα αν έχει υπηρεσία ή όχι. Το μέτρο αυτό μπορεί να ανακουφίσει πραγματικά τους ΕΠΟΠ, οι οποίοι με το μισθό που παίρνουν κυριολεκτικά πνίγονται!
Για το θέμα της παροχής στέγης σε στελέχη που έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα, η απόφαση Μπεγλίτη για παραχώρηση οικιών από τα παραθεριστικά κέντρα των ΕΔ ,παραμένει σε ισχύ και διαμορφώνεται η τελική φάση της υλοποίησης του μέτρου που θα περιλαμβάνει τα ποσοστά των οικιών που θα παραχωρηθούν γι΄ αυτό το σκόπο.
Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος έχει ζητήσει να τον ενημερώσουν πόσα δωμάτια και πού θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στέγαση στελεχών σε κέντρα, που λειτουργούν ως θερινά θέρετρα. Η πρώτη καταγραφή αναμένεται να δείξει ποια μπορούν να λειτουργήσουν κατά τον χειμώνα (δεν έχουν όλες οι εγκαταστάσεις θέρμανση) και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διάθεσή τους. Τα κριτήρια θα είναι αυτά που προβλέπονται για τη στέγαση σε ΣΟΑ, προϋποθέτοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν την απαραίτηση μοριοδότηση.
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Για λειτουργικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους οι Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται να κάνουν «περικοπές» στις μεταθέσεις των στελεχών.
Πρόθεση της νέας στρατιωτικής ηγεσίας είναι να σταματήσουν οι μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα έπειτα από τη συμπλήρωση ενός μόνον έτους. Σε πρώτη φάση σχεδιάζουν να πάνε τουλάχιστον στη διετία, αν και η νέα ηγεσία θα ήθελε να εφαρμόσει τριετία.
Το μέτρο αφορά κυρίως τους ανώτατους βαθμούς και η ηγεσία το συνοδεύει επιχειρηματολογώντας κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους. Ενας αξιωματικός σε μία θέση ευθύνης δεν προλαβαίνει μέσα σε ένα έτος να αποδώσει στα καθήκοντά του. Αντιθέτως, λένε, μόλις ενημερωθεί και είναι έτοιμος να προσφέρει βελτιώνοντας τις διαδικασίες με την εμπειρία του, παίρνει μετάθεση.
Από οικονομική σκοπιά, ο περιορισμός των μεταθέσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις θα έχει και σημαντικό περιορισμό στις δαπάνες. Παλαιότερη μελέτη, που είχε γίνει στο υπουργείο, ακριβώς για αυτό το θέμα έβγαζε ότι θα προσέφερε τεράστια εξοικονόμηση. Τότε ήταν οι εποχές που λεφτά υπήρχαν...
Βεβαίως, η εποχή της κρίσης, θα μπορούσε να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές. Για παράδειγμα, ένα στέλεχος θα έπρεπε να γνωρίζει από τη στιγμή κιόλας που βγαίνει από τη στρατιωτική σχολή, ποια θα είναι η πορεία του, υπό ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, πόσες μεταθέσεις θα πάρει καθ' όλη τη διάρκεια της καρριέρας του, αλλά και η αποστρατεία του να συνοδεύεται από αιτιολογημένη γνώμη. Ολα αυτά δηλαδή, που σε άλλες χώρες εφαρμόζονται εδώ και χρόνια.
ΘΗΤΕΙΑ
Οι δύο “χακί” Αρχηγοί ,ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ κ.Κωσταράκος και Ζιαζιάς, ρωτήθηκαν επίμονα από τους δημοσιογράφους για το θέμα της αύξησης της θητείας,θέμα που είχε ανοίξει ο προηγούμενος ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης. Και οι δύο δεν απάντησαν ευθέως ,ωστόσο από τη συζήτηση που έγινε προκύπτει,ότι η αύξηση της θητείας είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό. Ο Α/ΓΕΣ με μεγάλη πείρα διοίκησης σε μονάδες ακριτικές και δύσκολες, είπε “ότι όλες οι μονάδες πρέπει να έχουν επάνδρωση” και ο Α/ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι “το εννιάμηνο είχε επιβληθεί με δεδομένη τη πρόσληψη ΕΠΟΠ,κάτι που τώρα δεν ισχύει”.
ΑΟΖ και Αιγαίο
Οι άλλοι δύο Αρχηγοί ,ΠΝ και ΠΑ, έχουν το άγχος του προσωπικού που σίγουρα θέλει υποστήριξη,ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν και σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση και τις διαθεσιμότητες. Και οι δύο Αρχηγοί,ο ναύαρχος Χρηστίδης και ο πτέραρχος Τσαντιράκης, διαβεβαίωσαν ότι όλα βαίνουν καλώς σ΄ ότι αφορά στα επιχειρησιακά θέματα ,αλλά θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός για να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα στο μέλλον.
Κακά τα ψέμματα ,ΠΝ και ΠΑ φαίνεται ότι θα έχουν “αρκετή δουλειά” αν ανοίξουν ζητήματα ορισμού της ΑΟΖ.
πηγή:OnAlert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου