Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Δ. Αβραμόπουλος: '' Θα ξαναδώσουμε δύναμη και ψυχή στα στελέχη των Ε.Δ.''


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ: «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ-1»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Αβραμόπουλο.
                        Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σιδεροκέφαλος.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μην ανησυχείτε, εκεί που είμαι έχουμε πολλά κράνη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω από τη χθεσινή εικόνα. Ήταν μια περίεργη εικόνα που πιστεύω ούτε κι εσείς θα την είχατε φανταστεί ούτε στα καλά όνειρα ή στους εφιάλτες σας, να είσαστε δίπλα-δίπλα με Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην ίδια κυβέρνηση. Πώς αισθανθήκατε κ. Υπουργέ;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Σαν εικόνα μπορεί να εξέπληξε πολλούς, αλλά όλα εξηγούνται με βάση το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό τα μεγάλα κόμματα, αλλά και τα υπόλοιπα, θα μπορούσαν να είχαν συνεργαστεί ώστε να συγκροτήσουμε ένα εθνικό μέτωπο για ν’ αντιμετωπίσουμε μια κρίση. Κοιτάξτε κ. Παπαδάκη, όπως εξελίχθηκαν οι καταστάσεις, βιώνουμε έναν ιδιότυπο πόλεμο. Όταν λοιπόν είναι κρίσιμες οι στιγμές, οι πολιτικές δυνάμεις ενώνονται, η τάξη ενώνεται. Δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό.
                        Εγώ θα έλεγα κάτι παραπάνω: Θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Ξέρετε ότι ήμουν από εκείνους, μια φορά το είχαμε πει κι εμείς στον αέρα, που θα έπρεπε από την πρώτη κιόλας στιγμή να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο. Αυτή την ώρα που μιλάμε, ο ελληνικός λαός, και το βλέπετε από τις προσφιλείς σε πολλούς δημοσκοπήσεις, όχι μονάχα το έχει αποδεχθεί, το στηρίζει, ελπίζει και προσδοκά. Ελπίζουμε κι εμείς να πετύχει.
                        Βέβαια υπάρχει ένας όρος κι έχει να κάνει και με το ερώτημά σας πρωτύτερα. Αν όλοι εμείς εκεί μέσα πιστέψουμε σε αυτό που κληθήκαμε να κάνουμε και δεν ξυπνήσουν είτε οι πολιτικές ή οι κομματικές υστεροβουλίες, ή να αλληλοϋποβλεπόμαστε ή να μην εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, θ’ αποτύχει. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό τον κάβο, να πάρουμε την 6η δόση, να υπογραφεί η σύμβαση και μετά να πάμε σε εκλογές. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός. Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση εθνικής αποστολής, είναι μεταβατική και οριοθετείται και από το λόγο για τον οποίο υπάρχει και από τη σύνθεσή της.
                        Η εικόνα που είδατε χθες, επειδή περνάει θετικά στην ελληνική κοινωνία στηρίζεται και πρέπει να πετύχει. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πετύχει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ έχει κι έναν κίνδυνο όμως αυτή η ιστορία, τον εξής κίνδυνο: Να πει ο κόσμος «να’ τον, τον βρήκαμε, τι τους θέλουμε τους άλλους; Ο Παπαδήμος κατάφερε να βάλει στο ίδιο τραπέζι ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, να λειτουργήσουν αρμονικά» και να φέρει και σε δύσκολη θέση έναν εμπειρότατο πολιτικό όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα μπει στο δίλημμα να υπηρετήσει τι; Το εθνικό συμφέρον, την κυβέρνηση Παπαδήμου ή το κόμμα του;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω. Πρώτα απ’ όλα, η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα που αποδέχθηκε να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης, δεν είναι πολιτικός και δεν ήρθε ο κ. Παπαδήμος για να μείνει. Ήρθε για ν’ ανταποκριθεί στην αποστολή που αυτή τη στιγμή του ανέθεσε η ελληνική πολιτεία, το έθνος μας. Το γεγονός δε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο και την κυβέρνησή του, που είναι κυβέρνησή του πραγματικά γιατί εμείς δεν είμαστε εκεί μονάχα ως εκπρόσωποι των κομμάτων, είμαστε μέρη ενός σχήματος που κλήθηκε να βγάλει και πάλι το σκάφος που λέγεται Ελλάς σε ήσυχα νερά. Και σαν κλείσει αυτός ο κύκλος, θα γυρίσουμε όλοι εκεί που ήμαστε. Κανείς δεν παραιτήθηκε ούτε από την ιδεολογία του ούτε από τις αρχές του.
                        Τώρα, αυτό που θα βοηθήσει λιγάκι την κουβέντα: Αν μου πείτε «μα, είναι τα πράγματα όπως ήταν πριν από 20 χρόνια; Δεν έχουν επέλθει συγκλίσεις, δεν έχουν καταρριφθεί διαφορές; Μήπως τελικά και στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος θα πρέπει κάπου ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να συνεννοηθούμε;» Μα αυτό ακριβώς πρεσβεύει και η νέα αντίληψη που προτάσσει η δική μας παράταξη: Ενότητα που διαχρονικά πάντοτε υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον.
                        Αυτό λοιπόν που ρωτήσατε εμένα, για το κατά πόσο δηλαδή είμαι έτοιμος να υπηρετήσω το εθνικό συμφέρον: Κύριε Παπαδάκη, γνωριζόμαστε τόσα χρόνια. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που συζητήσαμε εμείς δημόσια, αν ανατρέξετε σε δικά σας βίντεο της εποχής εκείνης θα θυμηθείτε ότι πάντοτε ήμουν υπέρμαχος της εθνικής ενότητας γιατί πίστευα και πιστεύω ότι η Δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης.
                        Το ότι μας το επιβάλλουν οι ανάγκες δεν είναι το καλό. Διότι η πρόβλεψη είναι στοιχείο της πολιτικής. Πολλά από αυτά που έγιναν τώρα θα είχαν αποφευχθεί αν είχαμε προνοήσει. Χάσαμε δυο ολόκληρα χρόνια από κακή πολιτική που ασκήθηκε και το γεγονός ότι δε ζητήθηκε η εθνική συνεννόηση από την αρχή. Ξέρετε πόσο χρειάστηκε η Αργεντινή για να περάσει τη δύσκολη περίοδό της και ν’ ανοίξει κάπου ένα παράθυρο ελπίδας; 6 χρόνια. Εμείς χάσαμε τα 2 από τα 6, το 1/3 της διαδρομής πετάχτηκε στον αέρα.
                        Λοιπόν, τώρα είμαστε μπροστά στις ευθύνες μας και πρέπει ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι μέσα από τα δύσκολα που περνάμε όλοι, που περνούν οι ίδιοι, έρχεται κάτι το ελπιδοφόρο το οποίο δεν έχει να κάνει με την επιβίωση των πολιτικών. Όλοι εμείς κ. Παπαδάκη περαστικοί είμαστε, ερχόμαστε και απερχόμαστε. Τι αφήνουμε πίσω μας για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές;
Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Αβραμόπουλε καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Χθες ο Πρόεδρος του κόμματός σας διέγραψε τον κ. Χατζηγάκη γιατί είπε ότι «μέσα στη Νέα Δημοκρατία υπήρχαν, υπάρχουν ψήγματα ακροδεξιάς».
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα «σταγονίδια» είπε.
 Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τα «σταγονίδια». Εσείς συνεργάζεστε με το ΛΑΟΣ το οποίο έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές απόψεις ακροδεξιές. Άλλωστε υπήρξαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικές ανακοινώσεις. Πώς μπορούν αυτά τα δύο πράγματα να συνυπάρξουν;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο πράγματα: Πρώτον, σίγουρα δε θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να διαγράψει κανέναν από το ΛΑΟΣ. Το δεύτερο είναι ότι η σύμπραξη αυτή που όπως σας είπα έχει να κάνει με το μεταβατικό χαρακτήρα αυτής της κυβέρνησης, έφερε κοντά εκπροσώπους από τα τρία κόμματα που πιστεύουν ότι αυτό είναι αναγκαίο. Η δε συμμετοχή τους σημαίνει και αποδοχή των όρων συνεργασίας.
                        Εμείς δεν μπήκαμε εκεί μέσα να κάνουμε κομματική πολιτική. Ούτε οι συνάδελφοι του ΛΑΟΣ, ούτε εμείς. Μπήκαμε σ’ αυτό το σχήμα για να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε.
Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά συνεργάζεστε μ’ ένα κόμμα που έχει εκφράσει ακροδεξιές απόψεις.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησή σας για τη διαγραφή: Κοιτάξτε, όλοι εμείς μπορεί να είμαστε 300 σήμερα, άλλοι 300 χθες και άλλοι 300 αύριο, δεν παύουμε όμως να είμαστε και αυτόνομες προσωπικότητες. Καθορίζεται λοιπόν η στάση μας σε σχέση με το κόμμα μας από αυτά που λέμε και μέχρι πού θέλουμε να το πάμε.
                        Ο όρος «σταγονίδια» ξέρετε πού παραπέμπει; Είστε μικρή σε ηλικία και ίσως να μην το θυμόσαστε. Την επομένη της δικτατορίας αυτή η λέξη τάραξε τη Δημοκρατία που χτίζαμε όλοι μαζί εκείνη τη στιγμή. Δε μπορούμε λοιπόν με όρους τέτοιους να παραπέμπουμε σε μια άλλη εποχή όταν η Δημοκρατία μας έχει κάνει βήματα, όταν έχει στεριώσει, παρά το γεγονός ότι - πρώτος εγώ θα σας πω - δεν την καταστήσαμε ούτε θεσμικά ισχυρή ούτε λειτουργική.
                        Όλα αυτά όμως ξεφεύγουν από το ερώτημά σας για να σας πω: Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και κράτος, να ισχυροποιήσουμε τη Δημοκρατία και να ακυρώσουμε κάθε τι το ακραίο που έρχεται να τη διασαλεύσει και να την υπονομεύσει. Αναφέρομαι και για την πολιτεία και για τη Δημοκρατία και για την κοινωνία.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ο κ. Μπεγλίτης, ο προκάτοχός σας, παρέδωσε χθες και μετά βγήκε και έκανε βαρύτατες δηλώσεις και κατηγορίες για κυκλώματα που δρουν 15 χρόνια..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συγκεκριμένα πράγματα, για δημοσιογράφους που τα έπαιρναν, για στρατιωτικούς που λάδωναν δημοσιογράφους για να γράφουν κάποια πράγματα..
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ότι ο ίδιος σταμάτησε να είναι Υπουργός διότι προφανώς υπήρξε ενοχλητικός, γι’ αυτό έφυγε. Και σας ρωτώ τι θα κάνετε από δω και πέρα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα όσα δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης έχουν να κάνουν με τις δικές του εμπειρίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βεβαίως με τις σχέσεις του με το κόμμα του. Μη με βάζετε εμένα σε αυτή την τρύπα μέσα.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Όχι, για το στράτευμα μίλησε.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που μπορώ να σας πω εγώ και θέλω να το υπογραμμίσετε σας παρακαλώ, είναι ότι αυτές τις δυο μέρες ένιωσα βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, είναι το πιο αξιόμαχο και ισχυρό μέρος του εθνικού μας συστήματος, το οποίο παρά τις πικρίες και τις απογοητεύσεις που έχει δεχθεί από μια εντελώς ανεξήγητη στάση που κράτησε απέναντί τους η ελληνική πολιτεία, έχουν και υψηλό το φρόνημα και μπορούμε να αισθανόμαστε πραγματικά ισχυροί..
Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως για τους «μιζαδόρους δημοσιογράφους» κάτι θα έχετε ακούσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για τις μίζες και για τους πληρωμένους δημοσιογράφους πρέπει να δοθούν ονόματα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα όσα ελέχθησαν, καλέστε τον κ. Μπεγλίτη ο οποίος έχει και την εμπειρία της επικοινωνίας στην τηλεόραση και θα σας τα εξηγήσει. Μη ρωτάτε εμένα για εκείνα που δε γνωρίζω. Ρωτήστε με όμως τι πάμε να κάνουμε. Και σας είπα πρωτύτερα, να στηρίξουμε το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο όλα αυτά που συμβαίνουν το έχουν απομειώσει, να ξαναδώσουμε δύναμη και ψυχή. Γιατί προσέξτε, οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μονάχα στο εσωτερικό της χώρας, έχουν να κάνουν και με το διεθνή μας περίγυρο, με νέους γεωστρατηγικούς σχηματισμούς.
                        Και πρέπει να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες να είναι έτοιμες ν’ ανταποκριθούν στον καθήκον τους. Κι εγώ σας διαβεβαιώνω ότι η νέα σχέση που εγκαταστήσαμε, και το φρόνημα ισχυροποιεί, και τις Ένοπλες Δυνάμεις καθιστά πραγματικά το μέτωπο για ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε επιβουλή αυτής της χώας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως είσαστε πολλοί όμως στο ίδιο Υπουργείο; Τέσσερις στο ίδιο Υπουργείο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό κ. Παπαδάκη μη με ρωτάτε εμένα, είναι αλήθεια ότι είχαν υπάρξει διαβουλεύσεις και επειδή εμένα δε μ’ αρέσει να κρύβω και λόγια, πρέπει να σας πω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή νόμιζα ότι είμαστε τρεις και ξαφνικά βρεθήκαμε τέσσερις. Αλλά από κει και πέρα και δεκατέσσερις να είναι, ο Υπουργός είναι ένας, και διοικεί το Υπουργείο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου