Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Χρυσώνει το χάπι» με μειώσεις στις υπηρεσίες


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ «ΔΩΡΑΚΙΑ»
Καταργούνται οι διπλές σκοπιές, ένας αξιωματικός υπηρεσίας για μονάδες του ίδιου στρατοπέδου

Μειώνεται το ανώτατο όριο εκτέλεσης υπηρεσιών ανά μήνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δύο έως... τέσσερις υπηρεσίες θα εκτελούν οι αξιωματικοί, τέσσερις έως πέντε οι υπαξιωματικοί και επτά οι μη μονιμοποιηθέντες επαγγελματίες οπλίτες. Ζητούμενο είναι το πώς θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο σε μονάδες χαμηλής επάνδρωσης, ενώ αμφίβολη είναι η υλοποίησή του σε μονάδες «πρώτης γραμμής» και συγκεκριμένες ειδικότητες.

Προσέγγιση

Το μέτρο εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια την οποία φαίνεται ότι καταβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μία ευνοϊκότερη προσέγγιση των θεμάτων προσωπικού, την ώρα που τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν «γονατίσει» τους στρατιωτικούς και το νέο σύστημα μεταθέσεων δεν κατάφερε να ικανοποιήσει κοινωνικά αιτήματα. Σημειώνεται ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν σε μονάδες μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής ή και την οικογένειά τους, διατηρώντας σε πολλές περιπτώσεις δύο σπίτια.

Με διαταγή λοιπόν την οποία θα στείλει εντός των προσεχών ημερών στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, θα τους καλεί να μεριμνήσουν για την καθιέρωση ανώτατου ορίου εκτέλεσης 2 υπηρεσιών το μήνα για τους ανώτερους αξιωματικούς, 3 υπηρεσιών για τους κατώτερους αξιωματικούς που έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια υπηρεσίες, 4 υπηρεσιών για τους λοιπούς κατώτερους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας, 5 υπηρεσιών για τους υπόλοιπους υπαξιωματικούς και 7 υπηρεσιών το μήνα για τους μη μονιμοποιηθέντες επαγγελματίες οπλίτες.

Στο ερώτημα πώς μπορεί να εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο χωρίς προηγουμένως να έχει υλοποιηθεί μία δομή δυνάμεων με συμμάζεμα των στρατοπέδων και περιορισμό των υπηρεσιών, κάτι δηλαδή που αποτελεί και το ζητούμενο, πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα εκδοθούν διαταγές από τα Γενικά Επιτελεία προς τους σχηματισμούς, προκειμένου να ληφθούν μέτρα βελτιστοποίησης της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ενοποίηση υπηρεσιών εντός των μεγάλων και μικρών σχηματισμών.

«Αν σε ένα στρατόπεδο λειτουργούν δύο, τρείς ή περισσότερες μονάδες και καθεμία απ' αυτές έχει σήμερα αξιωματικό υπηρεσίας ή βοηθό, αυτό θα παύσει να ισχύει και θα υπάρξει ενιαίος συντονισμός για εξοικονόμηση προσωπικού», σημείωσε ως παράδειγμα η πηγή. Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η διατήρηση σκοπιών και μάλιστα διπλών, σε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Αυτές θα πάψουν να ισχύουν. Δυσκολότερη είναι η κατάσταση και ίσως ανυπέρβλητα τα προβλήματα για την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου σε μονάδες «πρώτης γραμμής» και συγκεκριμένες ειδικότητες τις οποίες έχει περιορισμένος αριθμός στρατιωτικών εντός των μονάδων.

Επιφυλάξεις

Στελέχη εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και θεωρούν αδύνατο να εφαρμοσθεί το νέο ανώτατο όριο υπηρεσιών, εν παραδείγματι σε αεροπορικές Πτέρυγες Μάχης που βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως σε επιφυλακή, σε πολεμικά πλοία ή μονάδες παραμεθόριων περιοχών και ειδικών αποστολών. Στις περιπτώσεις αυτές δεν αποκλείεται να ληφθεί μία διαφορετική μέριμνα. Το μέτρο μπορεί να προσκρούσει επίσης σε ορισμένους αρτηριοσκληρωτικούς διοικητές ή σε διοικητές που είτε λόγω ευθυνοφοβίας είτε γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν αδυναμίες και προβλήματα στις μονάδες τους, που δεν επιτρέπουν περικοπές στις υπηρεσίες των στελεχών.

(Ε.Τ. 27/07/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
(Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου