Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Στέγαση Στελεχών Ε.Δ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κ. Ελένη Τσιαούση με θέμα «Μέριμνα για τη στέγαση των στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων οι σύζυγοι είναι άνεργοι/άνεργες», γίνονται γνωστά τα εξής:
Η πλειονότητα των Στελεχών των Ε.Δ. και ιδιαίτερα του Σ.Ξ., υπηρετεί για μεγάλο μέρος του χρόνου παραμονής στην Υπηρεσία, μακριά από τον τόπο καταγωγής ή τον τόπο οικονομικών - κοινωνικών συμφερόντων του...
καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Χώρας (χερσαία και νησιωτικά) και όχι πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου οι περισσότεροι έχουν τα συμφέροντά τους.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης των Στελεχών, στις περιοχές υπηρέτησης η Στρατιωτική Υπηρεσία συνεχώς εκπονεί και υλοποιεί διαδοχικά προγράμματα κατασκευής στρατιωτικών οικιών, σε έκταση ανάλογη με τις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες.
Παρά το γεγονός ότι η υπόψη προσπάθεια συνεχίζεται πολλές δεκαετίες, δεν έχει καταστεί εφικτή η  πλήρης κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Στελεχών και έτσι δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης συστήματος μοριοδότησης για τον καθορισμό προτεραιότητας στέγασης.
Κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης, δικαιούνται στέγασης στα υπόψη οικήματα, όπως καθορίζεται στην σχετική Υπουργική Απόφαση, το προσωπικό που στελεχώνει θέσεις υψηλής ευθύνης και θέσεις αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, όσοι έχουν στην οικογένεια ή είναι οι ίδιοι ΑΜΕΑ, οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες καθώς και οι μονογογονεϊκές οικογένειες.
Οι παραπάνω κατηγορίες καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό των διατιθέμενων οικημάτων, ενώ για τα υπόλοιπα τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας, με βάση βαθμολογία που διαμορφώνεται αθροιστικά από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο βαθμός, η οικογενειακή κατάσταση, ο χρόνος αναμονής στέγασης κλπ.
Το ζήτημα της ανεργίας των συζύγων των Στελεχών των ΕΔ, παρότι σοβαρό και επίκαιρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οξύ κοινωνικό πρόβλημα της ίδιας εμβέλειας με όσα καλύπτονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση, καθόσον η ανεργία είναι ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό μεν, χωρίς όμως να έχει την μόνιμη ισχύ των υπολοίπων που καλύπτονται από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, κλπ).
Η πλειοψηφία των εντασσομένων στελεχών στην κατάσταση (λίστα) αναμονής για στέγαση, ακριβώς λόγω των συνθηκών που περιγράφονται στην Ερώτηση, έχουν συζύγους που δεν κατέστη δυνατό να εργασθούν στην υπόψη Φρουρά ή δεν εργάσθηκαν ποτέ μετά το γάμο τους. Συνεπώς, δεν είναι δίκαιο να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση οι οικογένειες με προσωρινά άνεργο τον ένα σύζυγο, σε σχέση με αυτές που ο ένας σύζυγος ουδέποτε κατόρθωσε να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα, λόγω των συνθηκών ζωής του στρατιωτικού, που αποτελεί και την πλειονότητα των περιπτώσεων.
Παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα της Χώρας, η προσπάθεια κατασκευής νέων στρατιωτικών οικημάτων συνεχίζεται, με ιδιαίτερο βάρος στις παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό την άμβλυνση των στεγαστικών προβλημάτων και κατ’ επέκταση των οικονομικών συνεπειών για τις οικογένειες των μονίμων Στελεχών.
Σημειώνεται πάντως, ότι η πρόσφατα εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση πρόκειται να μελετηθεί κατά την εφαρμογή της και τυχόν ελλείψεις θα ληφθούν υπόψη με σκοπό την τροποποίηση ή συμπλήρωση αυτής.
Ερώτηση 18850/6-7-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Την 3-6-2011 δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμ, 1139 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η υπ' αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-20l1 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τίτλο "Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα".
Η συγκεκριμένη απόφαση στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του ΥΠΕΘΑ για την ποιοτική αναβάθμιση της προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού και ιδιαίτερα του προσωπικού με αυξημένες οικογενειακές
υποχρεώσεις ρυθμίζει ορισμένα σοβαρά θέματα. Δυστυχώς όμως στο άρθρο
5 . 'Στέγαση στελεχών σε οικήματα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων", δεν περιλαμβάνεται στην κατ' απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης, η κατηγορία προσωπικού όπου οι σύζυγοι στρατιωτικών είναι άνεργοι/άνεργες. Είναι αποδειγμένη με επίσημα στοιχεία η περιορισμένη έως και ανύπαρκτη δυνατότητα πρόσβασης στην τοπική αγορά εργασίας, των συζύγων των στρατιωτικών υπαλλήλων που δεν εργάζονται στο δημόσιο τομέα.
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, έχει σοβαρό αντίκτυπο στις στεγαστικές ανάγκες των μόνιμων  στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά μισθώματα, προκαλώντας πολλές φορές και σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.
Κύριε Υπουργέ,
Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί αδήριτη ανάγκη, γι' αυτό και θα πρέπει αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από τις δυσχέρειες που
αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους, αναλογιζόμενοι τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους. Γίνεται αντιληπτό ότι Θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε τροποποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας στέγασης των στελεχών Ε.Δ. διότι μέχρι και σήμερα στερούνται τη δυνατότητα στέγασης οικογένειες, που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα της ανεργίας.
Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΤΕ:
Α Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να τροποποιηθεί η υπ' αριθμ, Φ.400l32/82424/Σ.343127-5-2011 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ώστε να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για τη στέγαση των στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων οι σύζυγοι είναι άνεργοι/άνεργες;
Β Σκοπεύετε να εντάξετε τη συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού στους κλάδους των Ε.Δ. που κατ' απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης, δικαιούνται στέγασης στα στρατιωτικά. οικήματα;
Η ερωτών βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου