Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τι δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης για τις μεταθέσεις και το μισθολογικό καθεστώς των Στρατιωτικών

''Φέτος έγιναν λιγότερες μεταθέσεις. Θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις εκεί που θα κριθεί ότι υπήρξαν προβλήματα''
''Οι στρατιωτικοί μας είναι και θα παραμείνουν εκτός ενιαίου μισθολογίου. Αυτό είναι σαφέστατο και από την Κυβέρνηση και από τον πολιτικό Προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα υπερασπιστούμε την αποστολή τους. Βεβαίως και με την παροχή αυτού που λέμε κοινωνικού  μισθού, φτιάχνοντας περισσότερα σπίτια, στα οποία θα μένουν οι αξιωματικοί, κόβοντας από αλλού, για να μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους''.


Αποσπάσματα συνέντευξης ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στην εκπομπή της ΝΕΤ: «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη

Για το μισθολογικό καθεστώς των Ε.Δ.:
Θα μπορούσα να  απαντήσω χαϊδεύοντας αυτιά, ότι θα μπορούσαν να ζουν με πολύ καλύτερους μισθούς, με πολύ καλύτερα επιδόματα τα στελέχη των Ε.Δ.  Δεν ισχύει αυτό.
Παρ' όλα αυτά όμως έχουν μισθούς αξιόλογους σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα, υπάρχει το ειδικό μισθολογικό καθεστώς. Οι στρατιωτικοί μας είναι και θα παραμείνουν εκτός ενιαίου μισθολογίου. Αυτό είναι σαφέστατο και από την Κυβέρνηση και από τον πολιτικό Προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα υπερασπιστούμε την αποστολή τους. Βεβαίως και με την παροχή αυτού που λέμε κοινωνικού  μισθού, φτιάχνοντας περισσότερα σπίτια, στα οποία θα μένουν οι αξιωματικοί, κόβοντας από αλλού, για να μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους.
Δεν μπορούν να αισθάνονται όμως, από την άλλη πλευρά, και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι ριγμένοι, όταν όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα καλούνται να συνεισφέρουν στην συλλογική εθνική προσπάθεια.
Η έγνοια μου είναι καθημερινά σε αυτά τα παιδιά που, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, υπερασπίζονται την πατρίδα και γι' αυτό τον λόγο η Κυβέρνησή μας, και με την προσπάθεια που είχαμε κάνει και με τον συνάδελφο τον κ. Βενιζέλο όταν ήταν στο Υπουργείο, υπερασπιστήκαμε το πτητικό επίδομα, το επίδομα επικινδυνότητας όχι μόνο των πιλότων, αλλά και πολλών άλλων κλάδων και πολλών άλλων ειδικοτήτων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό υπερασπίζομαι και σήμερα ως νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών. Καθημερινά να ξέρετε πόσο δύσκολα προβλήματα καλούμαστε να λύσουμε στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί είναι εύκολο σε μια περίοδο θα έλεγα παχιών αγελάδων να είσαι ευχάριστος και να δίνεις παντού λεφτά.  Ο πατριωτισμός κρίνεται σήμερα σε δύσκολες συνθήκες, πώς δηλαδή εξορθολογίζεις τις δαπάνες σου, κρατώντας ταυτόχρονα σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Για να το πω πολύ πιο απλά και πολύ πιο λαϊκά: εκεί είναι “η μαγκιά” και αυτό θα υπερασπιστούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Για την υπόθεση κ. Τσοχατζόπουλου και το ενδεχόμενο επιστροφής  χρήματων στο δημόσιο:
Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Αφορά άλλους συντεταγμένους θεσμούς της πολιτείας. Εμάς η οφειλή και η ευθύνη μας ήταν να δώσουμε όλα τα στοιχεία που βρήκαμε και διέθετε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο στην Εισαγγελία όσο και στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο χρειάζεται, όσο μας ζητούν, για να διαλευκανθούν “γκρίζες” πραγματικά υποθέσεις στο χώρο της Εθνικής Άμυνας.
Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτε από τον Οκτώβριο του 2009. Όλα γίνονται με άπλετο φως, με απεριόριστη διαφάνεια, με σεβασμό στις νέες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θεσμούς που διαμορφώσαμε. Ασφαλώς, από εκεί και πέρα, είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Δεν είμαι εγώ ούτε Εισαγγελέας, ούτε η Βουλή για να αποφανθώ για το τι θα γίνει για τις περιουσίες του καθενός.
Για την περικοπή των δαπανών στο ΥΠΕΘΑ:
Έγιναν σημαντικότατες περικοπές, που ουσιαστικά στοχεύουν στον εξορθολογισμό της όλης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2011, και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε σύγκριση με το 2009, έχουμε μείωση δαπανών της τάξεως περίπου, προσθετικά, 30%, χωρίς πραγματικά - και σας διαβεβαιώνω γι' αυτό- να πληγεί σε τίποτε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, ή οι βασικές λειτουργικές αρμοδιότητες και δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι στο χώρο αυτό υπήρχε περιθώριο για περικοπές και νοικοκύρεμα. Και αυτό κάναμε. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στο παρελθόν και για 30-40 χρόνια, λόγω και των εξωτερικών απειλών, ο χώρος της Εθνικής Άμυνας ήταν ένας χώρος - άβατο. Ένας χώρος ταμπού, κανείς μας δεν τον πλησίαζε, κανείς μας δεν τον έθιγε. Σήμερα, όλες οι δαπάνες στο Υπουργείο ελέγχονται και θα ελέγχονται από τη Βουλή και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα ελέγχονται μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Για το σύστημα των μεταθέσεων:
Φέτος έγιναν λιγότερες μεταθέσεις. Δημιουργήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο κατά το δυνατό αξιοκρατικό, που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των στελεχών μας. Βεβαίως θα υπάρξουν και διορθωτικές παρεμβάσεις εκεί που θα κριθεί ότι υπήρξαν προβλήματα στις μεταθέσεις, έγιναν πολύ λιγότερες μεταθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για την κάλυψη θέσεων στο εξωτερικό. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και θέσεις σε διάφορους Οργανισμούς στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου