Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Σκοπός τους να σε εξαθλιώσουν για να ανεχτείς τα πάντα!...


Είναι άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν τις δουλειές τους, πλήρεις μισθούς ή συντάξεις και εκπλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες τώρα είναι " Υπερχρεωμένοι οφειλέτες". Δύο λέξεις πίσω απ' τις οποίες κρύβονται χιλιάδες άνθρωποι της διπλανής πόρτας -γιατί περί αυτού πρόκειται- με τη δική του ξεχωριστή ιστορία ο καθένας, που πορεύονται όμως σε δρόμους παράλληλους.


Ανθρωποι στα όρια της αντοχής τους και πέρα απ' αυτά, πίσω απ' τους αριθμούς, τα ποσοστά, τους δείκτες - στο 13% με 14% έφτασε ο δείκτης για τα δάνεια σε καθυστέρηση, από το 10% που ήταν στα τέλη του 2010.

«Εγώ είπα, πρώτη φορά έχω δει τόσους άντρες να κλαίνε», λέει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της Ενωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής».

Μιλάει για όλους αυτούς που φτάνουν στα γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία μαζί με άλλες 20 ενώσεις καταναλωτών και δικηγορικούς συλλόγους ανά τη χώρα μετέχουν στο δίκτυο υποστήριξης καταναλωτών σε θέματα υπερχρέωσης, που σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ασχημη ψυχολογική κατάσταση

«Η πλειοψηφία αυτών που έρχονται είναι σε απόγνωση», σημειώνει. «Είναι άνθρωποι που έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική τους ισορροπία και υγεία, που έχουν διαρρήξει τις οικογενειακές τους σχέσεις εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Νιώθουν τύψεις. Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Συνήθως πρόκειται για τη μέση ελληνική οικογένεια. Ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι. Ανάμεσά τους και άνθρωποι που έχασαν σε μια μέρα τα πάντα. Νέα ζευγάρια που δούλευαν μαζί στην ίδια εταιρεία και απολύθηκαν...».

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 πάνω από 3.200 πολίτες, δηλώνοντας αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων και των πιστωτικών καρτών τους, υπέβαλαν αιτήσεις δικαστικής διευθέτησης, κάνοντας χρήση του νόμου (3869/2010) για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Υπερδιπλάσιες οι αιτήσεις

Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ενώ από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο είχαν κατατεθεί 471 αιτήσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο 118 το μήνα, τον Ιούνιο μόνο κατατέθηκαν 226. Και έπεται συνέχεια καθώς χιλιάδες υπερχρεωμένοι καταναλωτές κυνηγούν (ως προϋπόθεση εκ του νόμου πριν φτάσουν στα Ειρηνοδικεία της χώρας) τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους. Μάταια, όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα πενιχρά αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Σκοντάφτουν στην απροθυμία και στην άρνηση των τραπεζών.

Από τον Σεπτέμβριο έχουν απευθυνθεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ 3.205 καταναλωτές προκειμένου να βοηθηθούν στην προσπάθεια για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους.

Εχουν αποσταλεί 14.400 αιτήματα σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα (ο κάθε οφειλέτης, δηλαδή, χρωστάει κατά μέσο όρο σε 4 με 5 τράπεζες), ενώ εκκρεμούν να σταλούν αιτήματα για άλλες 420 περιπτώσεις.

ελευθεροτυπία

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ...ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ... ΚΑΝΤΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ... ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου