Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η Σπάρτη ίσταται ως σύμβολο ΑΙΩΝΙΟ ΠΕΡΑΝ του χρόνου




Χαρακτηριστικά γράφει γι’ αυτό ακριβώς το θέμα στο περισπούδαστο έργο του «Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ» ο Όσβαλντ Σπένγκλερ: «Ο λίθος είναι το μέγα σύμβολο του πέραν από τον χρόνο αποτελέσματος του γίγνεσθαι». Αυτό ακριβώς ήταν η Αρχαία Σπάρτη: μία Πολιτεία Αιώνια! Αυτής της Αιώνιας Πολιτείας σημάδι περίλαμπρο μέσα στους αιώνες οι Θερμοπύλες και τα λόγια του εξοχωτέρου των 300, του Βασιλιά Λεωνίδα, που όταν ρωτήθηκε γιατί οι Άριστοι προτιμούν τον θάνατο τον ένδοξο, από την άδοξη ζωή, αυτός απήντησε: «γιατί το μεν ένα είναι χαρακτηριστικό της φύσεως, ενώ το άλλο είναι ολότελα δικό τους».


«Μια άλλη Σπαρτιάτισσα το γιο της που ήταν λιποτάκτης τον σκότωσε σαν ανάξιο της Πατρίδας λέγοντας: «Αυτό δεν ήτανε δικό μου παιδί». Έγραψε δε η ίδια στον τάφο του παιδιού της τούτα τα λόγια: «Πήγαινε στο σκοτάδι βλαστάρι κακό, που για σένα από μίσος ο Ευρώτας δεν κυλά. Πήγαινε επιτέλους στον Άδη άθλιε σκύλε, τιποτένιε. Πήγαινε γιατί για μένα εσένα που ήσουν ανάξιος της Σπάρτης είναι σαν να μη σε γέννησα».

…Αργείου ποτέ ειπόντος «πολλοί τάφοι παρ’ ημίν εισί Σπαρτιατών», Λάκων είπεν «Αλλά μην παρ’ ημίν Αργείων ουδέ είς», ως αυτών μεν πολλάκις Άργους επιβεβηκότων Αργείων δε της Σπάρτης ουδέποτε».

Όταν Αργείος είπε κάποτε: «Υπάρχουν πολλοί τάφη Σπαρτιατών στα μέρη μας», κάποιος Λάκων σχολίασε: «Στα δικά μας όμως μέρη δεν υπάρχει ούτε ένας τάφος των Αργείων», θέλοντας με αυτό να πει πως επανειλημμένα είχαν οι ίδιοι πατήσει το πόδι στο Άργος, ενώ οι Αργείοι στη Σπάρτη ουδέποτε.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΛΑΚΩΝΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου