Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Στους 12 μήνες η θητεία, τέλος οι αναβολές



ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΡΙΝ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ
Σε πολλές αλλαγές προσανατολίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένει τη μελέτη των επιτελικών στελεχών των τριών Σωμάτων, τα οποία προτείνουν και υποχρεωτική στράτευση πριν από το 20ό έτος ηλικίας
ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΕΧΟΥΝ χτυπήσει καμπανάκι στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, απαιτώντας την άμεση λήψη αποφάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι... θα προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών που είχαν γίνει από τον τέως υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος, ως γνωστόν, προσανατολιζόταν να προχωρήσει στην αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος ένοικος του Πενταγώνου κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δείχνει θετικός στο να αυξήσει τον χρόνο στράτευσης όσων καλούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. «Πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος διερωτήθηκε τι προλαβαίνει να μάθει ένας στρατιώτης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος επέρριψε κατηγορηματικώς τα όσα ακούγονται περί «πολιτικού κόστους», θεωρώντας ότι οι πάντες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης λύσης.

Ταυτόχρονα με την αύξηση της θητείας ο κ. Αβραμόπουλος κρίνει αυτονόητο ότι θα προχωρήσει και η προσπάθεια κατάργησης μονάδων των μετόπισθεν, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό επάνδρωσης των μονάδων των πρόσω. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε ζητήσει από τους αρχηγούς των τριών Επιτελείων να προχωρήσουν στην κατάρτιση μιας μελέτης που θα σχετιζόταν με τη θητεία. Πράγματι, η σχετική μελέτη παραδόθηκε στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο έχει και την ευθύνη της κατάρτισης του τελικού σχεδίου που θα προωθηθεί προς την πολιτική ηγεσία.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει παραδοθεί στα χέρια του κ. Αβραμόπουλου το τελικό σχέδιο για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η θητεία να αυξηθεί κατά τρεις μήνες, δηλαδή από τους 9 που είναι σήμερα να πάει στους 12. Ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν στη συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με το γεγονός ότι από τη στιγμή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν νέες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), σε συνδυασμό με τις απολύσεις όσων ολοκληρώνουν την επταετή θητεία τους, ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάνδρωση των μονάδων.

Ήδη οι στρατηγοί έχουν χτυπήσει καμπανάκι προς την πολιτική ηγεσία, απαιτώντας την άμεση λήψη αποφάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πάντως, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης της στρατιωτικής θητείας ο κ. Αβραμόπουλος σκέφτεται να κάνει δεκτό και ένα διαχρονικό αίτημα που έχει διατυπωθεί από τις ηγεσίες των Σωμάτων και έχει να κάνει με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή 19 χρόνια. Ο λόγος που προτείνεται ουσιαστικά η κατάργηση των αναβολών αφορά στο ότι αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα μητρώα του ΓΕΕΘΑ, περισσότεροι από 18.000 άντρες έχουν κριθεί ανυπότακτοι.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 27/11/2011 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου