Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Οι ένστολοι επιστρέφουν στην εποχή της καραβάνας



ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΓΙΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ
Η διαταγή του ΓΕΕΘΑ για εθελοντική σίτιση στελεχών των Ε.Δ. στις μονάδες αφορά όλους όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα

Όταν στα μέσα Νοεμβρίου εκδόθηκε και εστάλη σε όλους τους σχηματισμούς διαταγή του ΓΕΕΘΑ για εθελοντική σίτιση στελεχών, κυρίως επαγγελματιών οπλιτών και υπαξιωματικών στις μονάδες, είχαν διαφανεί... οι επιπτώσεις της κρίσης και στο ένστολο προσωπικό. Η συμμετοχή στο μεσημεριανό συσσίτιο και στρατιωτικών που είχαν ολοκληρώσει την υπηρεσία τους, αν και μικρή όπως καταγράφεται επί του παρόντος, επιβεβαιώνει δυστυχώς το πρόβλημα. Η ανησυχία, ωστόσο, είναι ακόμη μεγαλύτερη για το μέλλον, που τα οικονομικά των Ελλήνων θα στενέψουν ακόμη περισσότερο, πιθανόν δραματικά.

Σε δεινή κατάσταση

Αρκετοί στρατιωτικοί αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Τους τελευταίους μήνες, όπου γίνονται αναδρομικές κρατήσεις στα εκκαθαριστικά τους, εμφανίζονται ποσά ακόμη και με αρνητικό πρόσημο, ενώ πολλά είναι πιστωτικά μόλις μερικών δεκάδων ευρώ. Κι αυτό γιατί έλαβαν στεγαστικά δάνεια και τα αποπληρώνουν με παρακράτηση της δόσης από τη μισθοδοσία τους. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που στρατιωτικοί κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας καταβολής των δόσεων. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι αναγκάζονται να συντηρούν δύο σπίτια. Σύζυγοι στρατιωτικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως και λόγω ύπαρξης παιδιών.

Στην κατηγορία αυτών των στρατιωτικών και ταυτόχρονα των χαμηλόβαθμων που οι μισθοί τους έχουν περιοριστεί σημαντικά και δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο, διατροφή και μετακινήσεις από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας στους τόπους διαμονής τους αφορά κατά κύριο λόγο η διαταγή που εξέδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος και έστειλε σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες, με σκοπό τη διευκόλυνση σίτισης όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και για την εξασφάλιση του καθημερινού τους φαγητού. Σύμφωνα με τη διαταγή, όσοι επιθυμούν μπορούν δωρεάν να τρώνε στις μονάδες και να αποχωρούν στη συνέχεια, θα πρέπει μόνο να έχουν προηγουμένως ενημερώσει τους σιτιστές.

Η δωρεάν σίτιση ξεκίνησε από το Στρατό Ξηράς και αναμένεται να εφαρμοστεί και στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Ο αριθμός όσων παρέμειναν στις μονάδες για το μεσημεριανό τους φαγητό τις πρώτες ημέρες ήταν περιορισμένος, αλλά όσο κυλούν οι μήνες θα αυξάνεται, εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ. «Αυτός είναι ο στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας. Να αντιμετωπισθούν, δηλαδή, όσο αυτό είναι εφικτό, φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα», αναφέρει πηγή του Επιτελείου. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται η λήψη επιπλέον μέτρων. Μεταξύ τους, το άνοιγμα και η διαμόρφωση θαλάμων σε περιοχές του Έβρου και των νησιών έτσι ώστε να μπορούν χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί να διαμένουν δωρεάν εντός των στρατοπέδων.

Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν για στέγαση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε έχοντες αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα θερινές κατοικίες των αξιωματικών (π.χ. στον Άγιο Ανδρέα). Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Στο μεταξύ, εντός του Στρατεύματος υπάρχουν και ανώτερα-ανώτατα στελέχη που βλέπουν με σκεπτικισμό τους προωθούμενους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων των στρατιωτικών.

Λένε ότι η δωρεάν σίτιση δεν συνιστά λύση και εκφράζουν την άποψη πως τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων, συνεπώς και των στρατιωτικών, και αν δεν ληφθούν συντονισμένα μέτρα στην κατεύθυνση μίας κοινωνικής πολιτικής στο υπουργείο Άμυνας, τότε το αξιόμαχο στις Ένοπλες Δυνάμεις θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα.

(Ε.Τ. 29/11/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου