Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Αποσκοπούν να χτυπήσουν το στρατό στο σύνολο του»



ΣΤΕΛΕΧΗ Ε.Δ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Αναστάτωση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχει προκαλέσει από την περασμένη Κυριακή η με σημαντική χρονική καθυστέρηση «αποκάλυψη» του άκρως καταδικαστέου από το σύνολο των ενστόλων περιστατικού στη Σχολή Ευελπίδων, καθώς... η πλειονότητα των στελεχών εκτιμά ότι πίσω από τη δημοσιοποίησή του κρύβονται όσοι αποσκοπούν στο να πληγεί το κύρος και ο σεβασμός που έχουν κερδίσει οι στρατιωτικοί στην κοινή γνώμη.

Σε αυτό όμως, όπως αναγκάζονται να παραδεχθούν με θλίψη τους, συνετέλεσε και η αργοπορημένη αντίδραση του μηχανισμού λειτουργίας τους, ενώ επιρρίπτουν κυρίως τις ευθύνες στη διοίκηση της Σχολής, η οποία, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, επιχείρησε να κρατήσει εντός των τειχών της το θλιβερό συμβάν, χωρίς εντούτοις να διαβλέψει ότι η απόπειρα αποσιώπησής του, θα έδινε το δικαίωμα στο να εκφραστούν υπόνοιες ότι ανάμεσά τους ευδοκιμούν χουντικά «σταγονίδια» τα οποία οραματίζονται ημέρες αντίστοιχες με εκείνες της επτάχρονης δικτατορίας.

Σενάρια που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ενισχύθηκαν από το συνδυασμό κυρίως δυο ανεξάρτητων, όπως υποστηρίζουν, μεταξύ τους γεγονότων και στα οποία φέρεται ο 23χρονος «αρχηγός» της Σχολής να έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο. Το ένα ήταν η παραμονή των μαθητών της Σχολής Ευελπίδων στο χώρο της ακυρωθείσας παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και η απαγγελία από τους σπουδαστές του πατριωτικού τραγουδιού «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα». Το δεύτερο ήταν αυτό που συνέβη στη Σχολή Ευελπίδων στις 17 Νοεμβρίου, μετά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Διαφορετικά γεγονότα

Μεταξύ όμως των δυο γεγονότων, αναφέρουν τα στελέχη, υπάρχει τεράστια διαφορά, καθώς το πρώτο πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο χώρο και παράλληλα συμβάδιζε και ανταποκρινόταν στο πατριωτικό αίσθημα του κοινού της παρέλασης, το οποίο και καταχειροκρότησε την εκδήλωση. Αντιθέτως, το δεύτερο έγινε στον κλειστό χώρο της Σχολής Ευελπίδων και χωρίς να εκφράζει σε καμία περίπτωση τις πεποιθήσεις της πλειονότητας όσων παρέμειναν αναγκαστικά στο αμφιθέατρο της Σχολής Ευελπίδων.

Εκεί ο «αρχηγός», σύμφωνα με τις υπό διερεύνηση καταγγελίες, αφού ζήτησε από τους Κύπριους και τους αλλοδαπούς σπουδαστές να αποχωρήσουν από το αμφιθέατρο, γύρισε προς την οθόνη που έδειχνε την εικόνα του Πολυτεχνείου, είπε: «Να κατεβεί αυτή η μπούρδα» και εν συνεχεία έδωσε διάλεξη στην οποία λέγεται ότι επιχείρησε να εξηγήσει γιατί έχει διαστρεβλωθεί η «επανάσταση της 21ης Απριλίου». Ακολούθως κάλεσε μια ομάδα «φίλων» του αποτελούμενη από πέντε άτομα να πάει στην εξέδρα που είχε στηθεί και με βήμα σημειωτόν άρχισε μαζί τους να τραγουδά τον ύμνο της 21ης Απριλίου ή κατ' άλλους μια παράφρασή του.

Το «φιλοχουντικό" σκηνικό συμπληρώθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες όταν προέκυψε ότι στο παρελθόν ο πατέρας του Ευέλπιδος, που είναι σήμερα εν ενεργεία ταξίαρχος και υπηρετεί ως διοικητής συνοριακής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, είχε «πρωταγωνιστεί» σε ανάλογο περιστατικό. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύφθηκε ο ταξίαρχος είχε πρωτοστατήσει στον ξυλοδαρμό μαθητή της Σχολής το 1982, με συνέπεια να καθαιρεθεί από αρχηγός της τάξης του. Ήταν η εποχή που η νεαρή τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόλις είχε καταργήσει τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ως προϋπόθεση εισόδου στις στρατιωτικές σχολές. Μαζί λοιπόν με άλλους οκτώ συναδέλφους του είχε ξυλοκοπήσει πρωτοετή συμφοιτητή του στη Σχολή Ευελπίδων, γιατί υπήρχε η υποψία ότι ήταν οπαδός του ΚΚΕ. Η αντίδραση της ηγεσίας του Στρατού, τότε, ήταν να παραπέμψει τους εννέα βασανιστές με το ερώτημα της αποπομπής, όμως, το πειθαρχικό της Ευελπίδων θεώρησε ότι δε συνέτρεχε κανένας λόγος αποβολής, οπότε ο αρχηγός της τάξης τιμωρήθηκε με 40 μέρες κι οι άλλοι οκτώ με 30 ημέρες φυλακή.

Στόχος η γενίκευση

Η δημοσιοποίηση όμως του πρόσφατου επεισοδίου στην Ευελπίδων, όπως ισχυρίζονται αρκετά ανώτερα στελέχη, δεν αποσκοπούσε μόνο στο να εκθέσει τον νεαρό εύελπι και τον πατέρα του, αλλά όπως εκτιμούν απέβλεπε επίσης στο να προκληθεί ζημιά σε ολόκληρο το στράτευμα, καθώς με αυτή δινόταν ακόμη μια ευκαιρία στους επικριτές της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων να γενικεύσουν και να εμφανίσουν ως επίδοξους ανατροπείς του δημοκρατικού πολιτεύματος όλους τους στρατιωτικούς. Ως απόδειξη, δε, όσων υποστήριζαν ανέφεραν τα δημοσιεύματα που έγιναν στον τουρκικό Τύπο έπειτα από εκείνα που υπήρξαν στον Τύπο της χώρα μας. Συγκεκριμένα η «Milliyet» είχε δημοσίευμα όπου αναφερόταν λεπτομερώς στο θέμα της αποκάλυψης «χουντικών» στοιχείων στη Σχολή Ευελπίδων και στο οποίο είχε δώσει το χαρακτηριστικό τίτλο «Κίνδυνος Βαριοπούλας», ενώ η «Hurriyet» προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και «φωτογράφιζε» τον πρόσφατα αποστρατευθέντα αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, ως τον άνθρωπο που ετοίμαζε πραξικόπημα στην Ελλάδα. Ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας που έγραφε ότι υπήρχαν ισχυρισμοί πως πίσω από την τελετή με τους ύμνους της 21ης Απριλίου στη Σχολή Ευελπίδων κρύβεται ο στρατηγός Φράγκος ήταν: «Ο αρχηγός της τάφρου, που ξεφώνιζε για πραξικόπημα». Σε αυτό μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα που «πονάει» τους Τούρκους και το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι ο στρατηγός είναι αυτός που σχεδίασε την αντιαρματική τάφρο που γίνεται στον Έβρο.

Πολλά πάντως ήταν και τα στελέχη που αναφερόμενα στο θέμα καυτηρίαζαν τη συμπεριφορά της διοίκησης της Σχολής Ευελπίδων η οποία φέρεται να έκρινε το θέμα ως δευτερευούσης σημασίας και ότι έπρεπε να αποσιωπηθεί, αντί να βγει και να την καυτηριάσει. Η στάση αυτή, όπως φαίνεται, είχε εδραιωθεί στους επιτελείς της Σχολής, αφού, όπως αποκαλύφθηκε τις επόμενες ημέρες στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο web zougla radio, οι νεαροί που συμμετείχαν στο περιστατικό κατά τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου είχαν συγκροτήσει ομάδα η οποία επιδιδόταν σε καψώνια πρωτοετών τα οποία έφταναν ως και το ακραίο σημείο του βασανισμού τους. Μητέρα, μάλιστα, πρωτοετούς κατήγγειλε ότι ένας από αυτή την ομάδα ήταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό στο μάτι του γιου της το οποίο σε συνδυασμό με τα καψώνια τον οδήγησαν στο να παραιτηθεί από τη Σχολή.

Ζητούνται απαντήσεις

Εντούτοις το πέπλο σιωπής άρχισε να σηκώνεται από την ταχεία έρευνα που διεξήγαγε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και από την οποία πρέπει να προέκυψαν επιβαρυντικές σε βάρος του «αρχηγού» της Σχολής ενδείξεις, αφού στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό της 17ης Νοεμβρίου αναφερόταν σε εκείνον με το βαρύ χαρακτηρισμό του «πρωταιτίου» με συνέπεια συνειρμικά να συνδέεται με τους χουντικούς. «Ο πρωταίτιος έχει απαλλαχθεί από τα διοικητικά του καθήκοντα και παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής με το ερώτημα της αποπομπής του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ και στην οποία αναφερόταν ότι έπειτα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) είχαν ήδη επιβληθεί αυστηρές πειθαρχικές ποινές στους σπουδαστές.

Ανεξάρτητα πάντως από την ΕΔΕ που έγινε το ΓΕΣ διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις προκειμένου να διερευνηθούν πώς είναι δυνατόν:

Να συνέβη τέτοιο περιστατικό στο αμφιθέατρο της Σχολής Ευελπίδων και η διοίκηση της Σχολής να μην είχε ενημερώσει εξαρχής την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι κατώτεροι αξιωματικοί που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα υπηρεσία στη Σχολή να μην είχαν αντιληφθεί το περιστατικό, στο οποίο πήραν μέρος τουλάχιστον έξι ευέλπιδες, ειδικά όταν το κτίριο της Διοίκησης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αμφιθέατρο.
Οι πέντε σπουδαστές που τους ζητήθηκε να τραγουδήσουν τον απριλιανό ύμνο, υπάκουσαν σε μία παράνομη εντολή εύελπι, έστω και εάν αυτός ήταν αρχηγός της Σχολής.

(Π+13 02/12/2011 – ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου