Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το μισθολόγιο, η τρόϊκα και τι θα κάνουν οι Αρχηγοί για τις νέες μειώσεις


Η βασανιστική αναμονή για τους στρατιωτικούς συνεχίζεται. Η ανακοίνωση του νέου μισθολογίου καθυστερεί και οι φήμες ότι αυτό θα προβλέπει και νέες μειώσεις στις αποδοχές τους κυριαρχούν.

Η ηγεσία του ΥΕΘΑ με τρεις υπουργούς και ένα υφυπουργό, δεν δείχνει διατεθειμένη να παρέμβει και να πιέσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να αποφευχθούν τυχόν νέες μειώσεις.
Με απλά λόγια έχουν ρίξει το “μπαλάκι” στον έτσι κι αλλιώς “λαομίσητο” Βενιζέλο που δεν έχει και καμία αναστολή να κόψει κι άλλο μισθούς και συντάξεις.

Το “κουαρτέτο” της ηγετικής ομάδας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ φροντίζει περισσότερο για την δική του δημόσια εικόνα, διαρρέοντας ότι “η τρόϊκα δεν πρόκειται να περάσει τη πύλη του ΥΕΘΑ” και υποστηρίζοντας ότι οι όποιες συναντήσεις χρειαστεί να γίνουν θα πραγματοποιηθούν εκτός ΥΕΘΑ. Το θέμα βέβαια δεν είναι αυτό,αλλά η ουσία των συζητήσεων που θα γίνουν με την έλευση των “τροϊκανών”, οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι πολλούς και διάφορους κωδικούς πληρωμών,όπως αυτός των οδοιπορικών.


Στο ΥΕΘΑ δεν έχουν κάνει τίποτα προς τη κατεύθυνση ουσιαστικού οικονομικού συμμαζέματος των ΕΔ,που θα μπορούσε να προέλθει από ένα μαζικό κλείσιμο αχρείαστων μονάδων. Το πολιτικό κόστος της απόφασης φαίνεται ότι είναι πολύ βαρύ για την ηγεσία του ΥΕΘΑ και τα κόμματα που εκπροσωπούν.


Έτσι όλα δείχνουν ότι θα την πληρώσουν πάλι οι άνθρωποι! Τα στελέχη που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται αλλά και οι στρατεύσιμοι οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα κληθούν να υπηρετήσουν 12 μήνες θητείας από 9 που υπηρετούν σήμερα στο ΣΞ.


Η στρατιωτική ηγεσία


Υπάρχει όμως και η στρατιωτική ηγεσία. Πάντα με την μέθοδο των διαρροών και της “δημιουργίας κλίματος” οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων λένε ότι είναι κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε άλλη περικοπή αποδοχών στους στρατιωτικούς. Ένας απ΄ αυτούς λέει ότι δέχεται μείωση μόνο στο δικό του μισθό κι άλλος μιλώντας γενικά κι όχι ειδικά για το θέμα του μισθολογίου, άφησε να εννοηθεί ότι “ η παραίτηση πρέπει να είναι πάντα στις επιλογές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης”. Και το ερώτημα είναι αν και αυτή τη φορά η στρατιωτική ηγεσία θα παραμείνει σιωπηλή, “φτιάχνοντας κλίμα συμπαράστασης” με διαρροές προς τα έξω ή αν θα έχουμε κάποια πιο ουσιαστική αντίδραση.


Και δεν είναι μόνο το θέμα του μισθολογίου που θα έπρεπε να προκαλέσει αντιδράσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι τραγικές πλέον ελλείψεις σε εκπαίδευση προσωπικού και συντήρηση υλικού δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές,γιατί και οικονομικά τελικά υπάρχει κίνδυνος να πληρωθούν πολύ ,πολύ περισσότερο απ΄όσα υποτίθεται εξοικονομούμε. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό,ειδικά στην ΠΑ ,όπου ο συνδυασμός αυτών των ελλείψεων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου