Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Άθικτο το δικαίωμα της 25ετίας στις Ένοπλες Δυνάμεις


Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από σχετικές διευκρινιστικές ερωτήσεις τις οποίες κατέθεσε το «defence-point.gr» προέβησαν σε σημαντικές επισημάνσεις αναφορικά με έγγραφο το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση, αφού θεωρήθηκε ότι πλήττει την 25ετία των αξιωματικών και εμπεριέχει – υποκρύπτει και άλλες δυσμενείς ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ότι πρόκειται για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των δυσμενών διατάξεων του νέου νόμου περί ιεραρχίας (Ν.3883/2010) και όσον αφορά στους παλαιούς στρατιωτικούς, την ανατροπή των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών διατάξεων για όσους έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι την 31-12-2012, καθώς επίσης και την παραμονή στο στράτευμα, για όλους (παλαιούς και νέους στρατιωτικούς, ακόμη και για αυτούς που ήδη θεμελίωσαν ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό δικαίωμα) μέχρι 40ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας αντί 35ετίας που ισχύει με το Ν.2439/1996″.
Όπως μας διευκρινίστηκε αρμοδίως, το έγγραφο κινείται σε δύο άξονες: Αφενός να μην υπάρχουν συνταξιούχοι σε μικρή ηλικία κάτι που πέραν της ουσίας του θέματος επιβάλλεται και από τους καιρούς και αφετέρου στο να μην υπάρχει η αντιλαμβανόμενη ως «ατιμωτική» αποστρατεία. Με το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, το οποίο προηγουμένως ζήτησε απόψεις από τα Γενικά Επιτελεία ΔΕΝ θίγεται το θέμα της 25ετίας το οποίο ίσως από μία πρώτη βεβιασμένη ανάγνωση φαίνεται να εγείρεται.
Σκοπός είναι να μην έχουμε αναγκαστικά απόστρατους σε μικρή ηλικία παρά μόνον εάν αυτό αποτελεί επιλογή τους. Κατά τις τακτικές κρίσεις οι αποστρατείες λόγω προαγωγής νεοτέρου εξαλείφονται και δεν θα οδηγούνται αξιωματικοί σε αναγκαστική αποστρατεία. Εν κατακλείδι, δεν θα ακούγεται και η φράση που διασύρει τον Έλληνα αξιωματικό «αυτόν τον αποστρατεύσανε». Βεβαίως και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αποστρατείες σε περιπτώσεις χαρακτηριστικής και αποδεδειγμένης – τεκμηριωμένης ανικανότητας και έτσι πρέπει να είναι.
Όλα αυτά και πριν υπάρξει η πρόταση για νομοθέτηση, έχουν τεθεί στην παρούσα φάση υπό συζήτηση και ΔΕΝ αποτελούν ειλημμένη απόφαση, αλλά είναι ανοικτά σε τυχόν βελτιώσεις, τροποποιήσεις, ακόμα και απαλοιφή σημείων τα οποία ενδεχομένως να θεωρηθούν ως «προβληματικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου