Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Αύξηση θητείας, μείωση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε νέα μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται πως οδηγούνται τα συναρμόδια υπουργεία για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 2010 απ’ όλες τις κατηγορίες εισήχθησαν στις στρατιωτικές σχολές 1.436 άτομα ενώ το 2011 εισήχθησαν 1.290. Παράλληλα, στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται οι μελέτες για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αλλά και του χρόνου παραμονής των Δκτων στις μονάδες των διοικήσεών τους. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να συμφωνεί με τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων και του ΓΕΕΘΑ και αναμένεται οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν και τις δύο χρονικές περιόδους να εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους. Σχετικά με το χρόνο θητείας των φαντάρων, οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας είναι να γίνει αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, 12 για τον Στρατό Ξηράς και 15 για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Στην πρόταση αυτή κατέληξαν οι στρατιωτικοί, διότι έχει μειωθεί δραματικά το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι μέχρι σήμερα μειώσεις της στρατιωτικής θητείας δεν ακολουθήθηκαν από τις ανάλογες προσλήψεις μονίμου προσωπικού, όπως τουλάχιστον αυτές είχαν εξαγγελθεί από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν μεγάλα κενά, τα οποία αυξήθηκαν μετά την αύξηση επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου των μονάδων στα βόρεια σύνορα της χώρας. Στη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού συνέβαλε και το κύμα παραιτήσεων του περασμένου χρόνου και κυρίως των αιτήσεων για συνταξιοδότηση όσων είχαν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα χρόνια. Τις χρονιές 2010 και 2011 οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο της τελευταίας εικοσαετίας.


Η δεύτερη απόφαση, στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αφορά τον χρόνο παραμονής των διοικήσεων στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας πρότεινε και η πολιτική ηγεσία φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα ν’ αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει σήμερα και οι διοικήσεις των μονάδων να παραμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, όταν γίνονται οι μεταθέσεις, οι αξιωματικοί που θα παίρνουν θέσεις διοίκησης δεν θα μπορούν να μετατεθούν για τα επόμενα δύο χρόνια. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το ΓΕΕΘΑ, καθώς έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο ένας χρόνος δεν επαρκεί για να υλοποιήσουν οι διοικητές το έργο τους ή ακόμα να αλλάξουν και να τροποποιήσουν κινήσεις που έκαναν και χρειάζονται βελτίωση.

Σε πρώτη ανάγνωση η απόφαση αυτή έχει μόνο θετικά, όπως λένε οι ίδιοι οι αξιωματικοί, καθώς δεν θα χρειάζεται να μετακομίζουν κάθε χρόνο, θα μπορούν να διοικήσουν και να παίρνουν αποφάσεις που για να υλοποιηθούν χρειάζονται περισσότερο από ένα χρόνο και τέλος τους δίνει τη δυνατότητα να κριθούν με αξιολογικά κριτήρια, κάτι που σήμερα δεν μπορούσε πρακτικά να ισχύσει. Αυτό διότι από την ώρα που έβγαινε η μετάθεση μέχρι την υλοποίησή της και την ενημέρωση του νέου διοικητού περνούσαν τουλάχιστον τρεις μήνες. Επίσης, στους δυο τελευταίους μήνες περίμεναν τη μετάθεσή τους άρα έμεναν ουσιαστικά επτά μήνες πραγματικής εργασίας.

Τέλος, στο πλαίσιο των αλλαγών, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν και οι μειώσεις που έχουν αποφασιστεί στη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνεται το κόστος τουλάχιστον στο μισό.

http://strategyreports.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου