Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

ΕΝΣΤΟΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ



Του Γιώργου Τσακίρη
Το ράδιο αρβύλα κυριαρχεί και σε πολλές περιπτώσεις διοικεί τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που καθορίζουν το μέλλον των αξιωματικών και σε ό,τι αφορά τη σταδιοδρομία τους και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους.

Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης, που μπορεί να μη διαφέρει ουσιαστικά από τα όσα συμβαίνουν στους άλλους κύκλους των εργαζομένων αλλά έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, είναι να εμφανίζεται μια εικόνα που μόνο οργανωμένο και επιχειρησιακά έτοιμο στρατό δεν απεικονίζει.
Το «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει» είναι το κύριο και καθημερινό θέμα συζήτησης των αξιωματικών σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες μονάδες. Το «ηθικό ακμαιότατο» έχει πάψει να ισχύει σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τα όσα λέγονται από τους ίδιους τους αξιωματικούς, είναι πάρα πολλοί αυτοί που περιμένουν με την παραίτηση στο χέρι το νέο ειδικό μισθολόγιο αλλά και τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για να αποφασίσουν αν τελικά τους συμφέρει οικονομικά να παραιτηθούν ή να μείνουν εν ενεργεία έστω και σε δεύτερη επετηρίδα.
Το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο είναι το οικονομικό σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, καθώς αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό διότι αν το νέο μισθολόγιο προβλέπει περικοπές που οδηγούν το μισθό να βρίσκεται κοντά στο επίπεδο της σύνταξης ή ακόμα και αν η σύνταξη είναι και 20% πιο κάτω, το κύμα των αιτήσεων για παραίτηση εκτιμά η ηγεσία ότι θα είναι μεγάλο. Αυτό διότι ο αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν των εξόδων που έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, έχει και το θέμα των υποχρεωτικών μεταθέσεων που πρακτικά σημαίνει συντήρηση δύο σπιτιών. Επίσης με δεδομένο ότι οι μονάδες στις περισσότερες περιοχές είναι εκτός των μεγάλων πόλεων όπου έχουν τα σπίτια τους οι αξιωματικοί, τα μεταφορικά τους είναι ένα σημαντικό κονδύλι που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, αν ένας αξιωματικός της Αεροπορίας υπηρετεί στην Τανάγρα ή στην Ελευσίνα και μένει στο Παγκράτι, τα έξοδα μετακίνησής του είναι πολλά. Τον συμφέρει λοιπόν να πάρει σύνταξη έστω και αν αυτή είναι μικρότερη του μισθού.
Πολλοί είναι επίσης οι αξιωματικοί που έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους περιμένοντας τον Μάρτιο με τις κρίσεις και στη συνέχεια τις μεταθέσεις για να αποφασίσουν αν θα παραιτηθούν ή όχι. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να κορυφώνεται όχι τόσο στους μεγάλους βαθμούς αλλά στους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς εξ υπαξιωματικών που έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα. Οι πληροφορίες ότι σε αυτούς τους βαθμούς οι παραιτήσεις αναμένεται να είναι πάρα πολλές έχουν προβληματίσει τις ηγεσίες γιατί ουσιαστικά σε αυτούς βασίζεται η λειτουργία των μονάδων.
Γεγονός είναι ότι ,όπως λένε στρατιωτικοί κύκλοι, η νέα ηγεσία θα πρέπει σύντομα να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους το δυνατόν συντομότερο, όσο ακόμα η κατάσταση στις μονάδες είναι αναστρέψιμη, γιατί σε λίγο καιρό, σύμφωνα πάντα με τους ιδίους αξιωματικούς, ο κίνδυνος για μόνιμη βλάβη θα είναι πλέον σοβαρός. * 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου