Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Γκρίζα» η επιπλέον πενταετία για αξιωματικούς


ΓΕΕΘΑ: ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 
Το βασικότερο που απασχολεί τους στρατιωτικούς είναι μήπως το προωθούμενο σχέδιο σχετίζεται με τις αναμενόμενες, επώδυνες αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο τους

 
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του στρατεύματος από τα σχέδια για αλλαγές στην εξέλιξη και τη σταδιοδρομία των αξιωματικών που προωθεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας


Κάθε απόπειρα τροποποίησης ή μεταβολής του συστήματος εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στρατιωτικών αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και καχυποψία. Όχι άδικα, αφού κάθε αλλαγή ήταν προς το χειρότερο, με τελευταία αυτή που επήλθε με το νόμο 3883/2010 και αύξησε τα χρόνια υπηρεσίας στα 35 συν 5 πλασματικά. Σε μια, δε, εποχή που... η αφαίμαξη έχει γίνει καθεστώς, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων είναι απανωτές και οι όποιες ρυθμίσεις κινούνται προς το επαχθέστερο, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπήκαν σε... θέση άμυνας, όταν πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του σχεδίου του ΓΕΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία για αλλαγές στην εξέλιξή τους.

Υπολογισμοί

Ο τρόπος δημοσιοποίησης και οι διατυπώσεις στο έγγραφο με τις προτάσεις για επεξεργασία προς τα Επιτελεία επέτειναν την ανησυχία των στρατιωτικών. Αρκετοί μάλιστα έσπευσαν να βάλουν κάτω μολύβι και χαρτί για να υπολογίσουν τα χρόνια υπηρεσίας και τη σύνταξή τους. Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εκτονώσουν την κατάσταση και το κλίμα ανησυχίας, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πρωτίστως πως οι προτάσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα συνταξιοδοτικά θέματα των στρατιωτικών, δεν θίγονται τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και εν συνεχεία να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για κάποιες τροποποιήσεις προς το καλύτερο σχετικά με τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών, όπως αυτές καθορίστηκαν το 2010 με το νόμο 3883.

Ο Τύπος της Κυριακής αναδεικνύει κάποια «γκρίζα» σημεία του σχεδίου του ΓΕΕΘΑ, που πιθανόν να κρίνουν και την εφαρμογή του, θέτοντας παράλληλα ορισμένα ερωτήματα που αφορούν στις προωθούμενες τροποποιήσεις. Κατ' αρχάς, το θέμα της νοοτροπίας των Ελλήνων αξιωματικών.

Έχουν γαλουχηθεί με το να διοικούν τους κατωτέρους τους και να αναφέρονται στους ανωτέρους τους. Ακόμη και στη συνύπαρξη ομοιοβάθμων, πολλές φορές εντοπίζονται προβλήματα. Πώς θα ξεπεραστούν αυτά, όταν ένας αξιωματικός ύστερα από 30 και 35 χρόνια υπηρεσίας βρεθεί στην παράλληλη επετηρίδα υπό τις διαταγές κάποιου, τον οποίο μέχρι πρόσφατα είχε στις δικές του προσταγές; Δύσκολο λένε ορισμένοι. Καιρός όμως να αλλάξει η νοοτροπία αυτή επιτέλους «και να συμπεριφερθούμε όπως γίνεται σε άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς», υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι.

Υπάρχει περιθώριο μη οργανικών θέσεων για όσους επιθυμούν να παραμείνουν μία ακόμη 5ετία στις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα υψηλόβαθμους; Η απάντηση βρίσκεται μεταξύ του ναι και του όχι. Εκτιμάται πως θα καλύψουν θέσεις που στελεχώνονταν από ανακληθέντες αξιωματικούς. Ήδη 300 τέτοιες θέσεις είναι κενές, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμη σε φορείς ανά την Ελλάδα. Ζητούμενο, το μεγαλύτερο ίσως, αποτελεί, δε, το πώς θα αξιολογούνται οι παραμένοντες στην παράλληλη επετηρίδα. Θα προσφέρουν αυτά που πρέπει και θα ασκούν τα καθήκοντα που τους αναλογούν και απορρέουν από τη θέση στην οποία βρίσκονται ή θα βλέπουν την παράλληλη επετηρίδα ως μια παράταση στην καριέρα τους με αποδοχές εν ενεργεία στελέχους, αντί της συνεχώς μειούμενης σύνταξής τους;

Ανησυχία

Τέλος, και το βασικότερο που απασχολεί τους στρατιωτικούς, είναι μήπως το προωθούμενο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ σχετίζεται με τις αναμενόμενες επώδυνες αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο τους. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις έως και 20%, είτε με «ψαλίδι» στους βασικούς μισθούς είτε με την κατάργηση και περικοπή επιδομάτων είτε με συνδυασμό των δύο αυτών εκδοχών.

Αξιωματικοί χαρακτηρίζουν ως «χρύσωμα χαπιού» τις προωθούμενες αλλαγές, βάσει του σχεδίου του ΓΕΕΘΑ. Εκφράζουν ταυτόχρονα την ανησυχία τους όσον αφορά στην επέκταση της θητείας τους έως και 5 χρόνια, υπό την έννοια αν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών που έπαιρναν πριν μπουν στην παράλληλη επετηρίδα. Σε περίπτωση που αυτές είναι μειωμένες, δεν θα επηρεασθεί η σύνταξή τους;

Ασφυκτικά περιθώρια στα Επιτελεία για προτάσεις

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ το οποίο τέθηκε σε επεξεργασία έχει ως βασικούς άξονες την παράταση κατά μια 5ετία (έως και τα 40 χρόνια) της εθελοντικής παραμονής των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά στην παράλληλη επετηρίδα, την κατάργηση της δυσμενούς κρίσης και των υποχρεωτικών αποστρατειών, τις κρίσεις για τους ανώτατους κατά δύο χρόνια με παραμονή στο βαθμό έως τέσσερα χρόνια για ταξιάρχους και υποστρατήγους και τρία για τους αντιστρατήγους και «μπόνους» ένα βαθμό για όσους αποφασίσουν να συνεχίσουν την καριέρα τους και μετά τα 35 χρόνια υπηρεσίας ή το 53ο έτος της ηλικίας τους.

Πιστεύεται πως με τον τρόπο αυτό παρέχεται στους στρατιωτικούς η δυνατότητα να παραμείνουν στο στράτευμα, εφόσον δεν επιθυμούν να «κρεμάσουν» τη στολή τους και η χρήση της διάταξης αυτής θα ελάφρυνε και τις μεγάλες ζημιές για τα μετοχικά ταμεία.

Ελάφρυνση

Το ασφυκτικό περιθώριο που τέθηκε ωστόσο στα Επιτελεία για να επεξεργαστούν το σχέδιο, το οποίο περικλείει ευνοϊκές ρυθμίσεις, προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις (το σχέδιο εστάλη από το ΓΕΕΘΑ τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου με μόλις τέσσερις ημέρες περιθώριο στα Επιτελεία για προτάσεις). Από τα Επιτελεία εκφράστηκαν ενστάσεις, αφού οι τροποποιήσεις στα ισχύοντα του νόμου 3883/2010 είναι αρκετές και άγνωστες και τελικώς φέρεται να επεστράφη το σχέδιο στο ΓΕΕΘΑ αφενός, όπως και ζητείτο, με προτάσεις, αφετέρου όμως και με την παρατήρηση «χρήζει μεγαλύτερης αξιολόγησης και επεξεργασίας».

(Ε.Τ.Κ. 18/12/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου